x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO pune piciorul în prag

NATO pune piciorul în prag

de Anca Aldea    |    08 Mar 2010   •   00:00
NATO pune piciorul în prag
Sursa foto: /Reuters



KFOR, misiunea NATO în Kosovo, a suspendat "temporar" sprijinul acordat Forţei de Securitate Kosovare (FSK). Nemulţumirea a apărut după ce mai mulţi membri ai FSK s-au prezentat înarmaţi în centrul Priştinei, deşi regulamentul nu le permite acest lucru.

"Comandantul forţelor NATO în Kosovo (KFOR) a decis suspen­darea temporară a sprijinului şi a activităţii de instruire a FSK. Decizia generalului Markus Bentler este motivată de acordul pe care Alianţa Nord-Atlantică l-a încheiat cu instituţiile kosovare", a declarat colonelul Hans Peter Buch, pur­tă­torul de cuvânt al KFOR, citat de Agen­ţia France Presse.

Ofiţerul nu a precizat durata sancţiunii. FSK, o forţă multietni­că, antrenată de NATO, a fost înfiinţată în ianuarie 2009, în contextul dizolvării Cor­pului de Protecţie Kosovar, din care făceau parte foşti membri ai Armatei de Eliberare a Kosovo (mişcare albaneză de gherilă, UCK). Rolul FSK este acela de a acorda protecţie civilă şi ajutor în situaţii de urgenţă, iar în urma unui protocol în­cheiat între NATO şi autori­tă­ţi­le locale, membrii FSK nu au voie să poar­te, în timpul unor evenimente publice, nici un fel de arme. Însă în urmă cu trei zi­le, o unitate FSK a participat înarmată la o ceremonie organizată în centrul Priştinei în onoarea unei familii de combatanţi separatişti UCK.


"KOSOVO E STAT SUVERAN"
Potrivit presei sârbe, preşedintele albanez al Kosovo, Fatmir Sejdu, crede că purtătorul de cuvânt al KFOR nu a fost prea explicit în declaraţiile sale, lăsând locul unor interpretări. Postul de radio sârb B92 şi agenţia sârbă de ştiri Tanjug au anunţat că reprezentanţii KFOR şi-au pierdut încrederea în FSK şi nu şi-o vor recăpăta decât după o serie de negocieri în acest sens. "KFOR este un investitor important al extinderii FSK şi voi ştiţi că toţi paşii parcurşi până acum au fost făcuţi pe baza acordului şi a parteneriatului şi cred că, în viitor, acest lucru va contribui la intrarea noastră în NATO", a spus preşedintele Fatmir Sejdu, citat de presa sârbă.

În biroul premierului kosovar Hashim Thaci, chestiunea a fost imediat politizată. Adjunctul prim-ministrului Thaci, Hajredin Kuci, fost lider politic al UCK, a declarat: "E de aşteptat ca Republica Kosovo să acţioneze ca un stat suveran".

×
Subiecte în articol: externe