x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO somează Rusia. Alianţa cere Moscovei să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi din Ucraina

NATO somează Rusia. Alianţa cere Moscovei să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi din Ucraina

de Marina Constantinoiu    |    18 Feb 2015   •   17:36
NATO somează Rusia. Alianţa cere Moscovei să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi din Ucraina
Sursa foto: NIDS/NATO Multimedia Library

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a somat miercuri Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei şi să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi, relatează Le Figaro.

“Somez Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei, să oprească orice sprijin acordat separatiştilor şi să respecte acordul de la Minsk privind încetarea focului”, a declarat el cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării de la Riga.

Jens Stoltenberg şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei din jurul oraşului ucrainean Debalţevo, şi a declarat că refuzul separatiştilor proruşi de a respecta încetarea focului ameninţă acordul de la Minsk, notează agenţia Reuters.

Debalţevo, abandonat rebelilor proruşi
Anterior, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că armata ucraineană părăseşte oraşul Debalţevo şi îl abandonează rebelilor proruşi, după zece zile de lupte crâncene. “La ora actuală, 80% dintre unităţile noastre s-au retras, mai aşteptăm încă două convoaie”, a adăugat el.

Cu o seară înainte, la Budapesta, unde se afla în vizită oficială, preşedintele rus Vladimir Putin declara că armata ucraineană “pierde” în faţa “minerilor şi tractoriştilor de ieri” la Debalţevo - nod strategic care leagă Luganskul de Doneţk, cele două bastioane separatiste din estul Ucrainei, respingând din nou acuzaţiile potrivit cărora militari ruşi luptă de partea insurgenţilor în Donbas. Mai mult, liderul de la Kremlin a numit drept un “abces” trupele ucrainene încercuite la Debalţevo, o problemă cu care trebuie încheiat.

Preşedintele Vladimir Putin a mai spus că regimul de încetare a focului, al treilea la număr şi care a intrat în vigoare la 15 februarie, este respectat de-a lungul întregii linii a frontului, cu excepţia oraşului Debalţevo.

Lupte acerbe se dădeau miercuri dimineaţă în perimetrul acestui oraş strategic. Rebelii au aruncat în luptă toate rezervele de care dispun, scrie pe pagina sa de Facebook analistul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk, deputat în Rada Supremă (Parlamentul unicameral de la Kiev).

În opinia lui Stoltenberg, “trupele ruseşti, artileria, precum şi unităţile de apărare antiaeriene, chiar şi elementele de comandă şi control sunt încă active în Ucraina”. El a adăugat că “întotdeauna a existat o comasare de tancuri şi vehicule blindate ruseşti în apropiere de graniţa cu Ucraina”. “Acordul de încetare a focului nu a fost respectat”, a insistat el, adăugând că situaţia din estul Ucrainei “se deteriorează”.

Putin: “Kiev-ul primeşte arme occidentale”
După ce SUA au acuzat direct Rusia de sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că armata Kiev-ului primeşte deja arme occidentale, fără să dea detalii.
“Conform datelor noastre, deja sunt livrate arme Kiev-ului”, a declarat Putin la conferinţa de presă comună cu Viktor Orban, la Budapesta.
De asemenea, el a avertizat că furnizarea de arme vestice către Kiev va contribui numai la o creştere a victimelor, şi nu la o detensionare a situaţiei.
SUA au anunţat recent că iau în considerare trimiterea de arme către Ucraina, dar până acum preşedintele american Barack Obama nu a dat undă verde acestei măsuri pentru a da o şansă rezolvării paşnice a conflictului separatist, soluţie încercată de europeni.

×