x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Naturalizat in SUA: Armată contra cetăţenie

Naturalizat in SUA: Armată contra cetăţenie

de Sînziana Stancu    |    16 Feb 2009   •   00:00
Naturalizat in SUA: Armată contra cetăţenie

Pentagonul recrutează soldaţi pentru armata americană din rândul imi­gra­n­ţilor care nu au "Cartea Verde", ci numai vize temporare de şedere pe teritoriul Statelor Uni­te, urmând ca aceştia să fie naturalizaţi după şase luni.



Este pentru prima oară după războiul din Vietnam când armata americană va avea în rândurile ei imigranţi aflaţi pe teritoriul Statelor Unite cu vize temporare, oferindu-le în schimb posibilitatea ca, după numai şase luni, să primească cetăţenia americană, scrie New York Times. Există totuşi câteva condiţii, şi anume ca recruţii să fi stat cel puţin doi ani pe teritoriul SUA cu viză temporară şi să nu fi ieşit de pe acest teritoriu mai mult de 90 de zile şi, de asemenea, să treacă examenul de limbă engleză. Până acum, doar imigranţii care aveau "Cartea Verde" se puteau înrola în armata SUA. Anual, aproximativ 8.000 de imigranţi cu drept permanent de şedere au intrat în rândurile armatei americane, dar 29.000 nu au primit nici până acum cetăţenia americană.

CALIFICAŢI
Prin iniţiativa sa, Pentagonul speră să facă rost de un personal mai bine calificat pentru armată, în special în domeniul sanitar, şi în cele de traducător şi analist în cadrul serviciilor de informaţii militare. Chiar dacă, în ultima perioadă, din cauza crizei economice a crescut numărul voluntarilor care se înrolează în armată, totuşi aceasta duce o lipsă acută de medici şi asistente medicale, precum şi de experţi lingvişti. Programul Pentagonului se adresează şi studenţilor şi refugiaţilor care vorbesc una din 35 de limbi vizate, între care araba, chineza, rusa, hindi, kurda sau nepaleza. În primul an, vor fi recrutate numai 1.000 de persoane, în special pentru forţele terestre. Dacă se va dovedi a fi o reuşită, programul va fi extins şi la alte ramuri militare. Se estimează că programul va permite recrutarea a 14.000 de persoane în fiecare an.

CRITICAT
Mai mulţi veterani şi ofiţeri cu grad mare din armata americană au criticat acest program de recrutări de imigranţi, manifestându-şi temeri legate de faptul că, prin aceste măsuri, armata s-ar putea alege şi cu terorişti, infractori sau imigranţi ilegali în rândurile sale, scrie publicaţia americană. Militarii au mai susţinut că toate persoanele propuse pentru recrutare vor trebui ve­rificate la sânge înainte de a fi primite în armată. Oficialităţile de la Pentagon speră că perspectiva acordării rapide a cetăţeniei va fi un stimulent important pentru imigranţi. Potrivit unei legi adoptate în timpul Administraţiei Bush, imigranţii care se înrolează în armată pot face cerere pentru acordarea cetăţeniei americane chiar în prima zi de serviciu activ şi pot deveni cetăţeni în mai puţin de şase luni. De asemenea, recruţii nu mai trebuie să plătească taxele de naturalizare, care costă cel puţin 675 de dolari. Pentagonul speră să recruteze în principal imigranţi calificaţi, cu educaţie mai înaltă şi care vorbesc mai multe limbi străine şi sunt experţi în profesia pe care o practică.

×
Subiecte în articol: externe