x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Naufragiul de la Ohrid, cauzat de o posibilă defecţiune la cârma navei

Naufragiul de la Ohrid, cauzat de o posibilă defecţiune la cârma navei

06 Sep 2009   •   00:00
Naufragiul de la Ohrid, cauzat de o posibilă defecţiune la cârma navei
Sursa foto: STR/AFP

Preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, a vorbit sâmbătă seara despre un accident produs la cârma navei ca unul dintre motivele plauzibile ale naufragiului de pe lacul Ohrid, din Macedonia, în care au murit 15 persoane.

"Există numeroase versiuni diferite, dar cea mai serioasă pare să arate că un cablu care leagă cârma de bară a cedat", a explicat preşedintele bulgar, relatează AFP, citată de Mediafax.

Părvanov s-a referit, de asemenea, la un "moment de panică" produs în momentul în care ambarcaţiunea, supraîncărcată, a început să se scufunde.

Preşedintele bulgar a ajuns sâmbătă la Ohrid, în sud-vestul Macedoniei, la câteva ore după producerea dramei. Toate cele 15 victime au fost identificate ca fiind cetăţeni bulgari, a anunţat televizunea naţională bulgară, precizând că erau 55 de turişti bulgari la bordul navei Ilinden.

Potrivit unei liste a victimelor publicate de Guvernul bulgar, familii întregi au murit în acest naufragiu, între care şi un copil. Mulţi alţi copii au supravieţuit.

Toţi turiştii bulgari de la bordul navei erau originari din regiunea din estul Bulgariei, inclusiv opt persoane din satul Anton, care au decedat.

Primarul acestui sat a decretat doliu de trei zile în memoria victimelor.

În total 38 de supravieţuitori au putut fi repatriaţi în capitala bulgară sâmbătă seara, la bordul unui avion închiriat de Guvernul bulgar. Firma care a organizat această excursie de trei zile pentru un grup format în special din persoane în vârstă, precum şi şoferul autocarului au rămas la Ohrid, potrivit televiziunii, care a transmis în direct revenirea supravieţuitorilor.

Preşedintele bulgar a prezentat condoleanţe familiilor victimelor.

"Îmi prezint condoleanţele familiilor victimelor bulgare şi îmi exprim recunoştinţa faţă de cetăţenii macedoneni care au venit în ajutor din proprie iniţiativă, precum şi autorităţilor pentru reacţia rapidă", a declarat Părvanov.

"Fără această promptitudine, numărul victimelor ar fi putut fi mai mare", a adăugat preşedintele bulgar.

Părvanov a primit de la omologul său macedonean, George Ivanov, "un anumit număr de materiale" foto şi video "care vor ajuta ancheta".

Naufragiul navei Ilinden este unul dintre accidentele cele mai grave din Ohrid, una dintre principalele zone turistice din Macedonia.

Ambarcaţiunea transporta peste 70 de pasageri, în timp ce era prevăzută cu o capacitate maximă de 53 de persoane.

UPDATE. Căpitanul navei care a naufragiat sâmbătă pe lacul Ohrid şi în care 15 turişti bulgari şi-au pierdut viaţa, a fost plasat în detenţie preventivă, a declarat, astăzi, poliţia, relatează AFP, citată de Mediafax.

Căpitanul Sotir Filevski, în vârstă de 23 de ani, care este de asemenea proprietarul vaporului naufragiat, a fost plasat în detenţie preventivă de către un judecător de instrucţie, pe o perioadă de 30 de zile, a declarat Stefan Dimovski, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Ohrid. După naufragiu, căpitanul a fost spitalizat pentru o perioadă scurtă de timp, apoi interogat de judecătorul de instrucţie.

 

×
Subiecte în articol: externe