x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacția MAE, după moartea lui Navalnîi: O pierdere uriașă

Reacția MAE, după moartea lui Navalnîi: O pierdere uriașă

de Redacția Jurnalul    |    17 Feb 2024   •   11:00
Reacția MAE, după moartea lui Navalnîi: O pierdere uriașă
Sursa foto: Facebook Luminita Odobescu

Ministerul Afacerilor Externe reacționează, sâmbătă, la moartea lui Alexei Navalnîi, Ministerul își exprimă regretul profund ca urmare a anunțului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziție.

„Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. Ulterior, a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber.

În 2021, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania. Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun.

Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar și abuziv din punct de vedere juridic și politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Alexei Navalnyi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European” - transmite MAE.

Potrivit ministerului, Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și reiterează importanța respectării, fără întârziere, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Navalnîi mae