x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestații în toată Europa pentru a aduce un omagiu opozantului de la Kremlin, Aleksei Navalnîi, mort în inchisoare

Manifestații în toată Europa pentru a aduce un omagiu opozantului de la Kremlin, Aleksei Navalnîi, mort în inchisoare

de Redacția Jurnalul    |    17 Feb 2024   •   12:00
Manifestații în toată Europa pentru a aduce un omagiu opozantului de la Kremlin, Aleksei Navalnîi, mort în inchisoare
Sursa foto: Sursa: Hepta

Sute de protestatari, mulți dintre ei emigranți ruși, s-au adunat vineri în orașe din Europa și nu numai, pentru a-și exprima indignarea față de moartea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Adunați în fața ambasadelor rusești, oamenii au scandat sloganuri critice la adresa președintelui rus, Vladimir Putin, pe care mulți îl acuză de moartea activistului, afișând pancarte în care l-au numit "ucigaș" și cerând responsabilitate, notează The Guardian.

La Berlin, o mulțime de 500-600 de persoane, potrivit estimărilor poliției, s-a adunat pe bulevardul Unter den Linden din oraș, scandând într-un amestec de rusă, germană și engleză.

Unii au scandat "Putin la Haga", referindu-se la tribunalul penal internațional care investighează posibile crime de război comise în Ucraina.

Poliția a folosit bariere pentru a închide drumul dintre ambasada rusă și mulțime. "Alexei Navalnîi este liderul opoziției ruse și am păstrat întotdeauna speranța în numele lui", a declarat un rus.

În Lituania - altădată condusă de Moscova, dar acum membră a NATO și a Uniunii Europene și care găzduiește o comunitate importantă de emigranți - protestatarii au așezat flori și lumânări lângă un portret al lui Alexei Navalnîi.

Peste 100 de protestatari au stat în fața ambasadei Rusiei din Londra, ținând pancarte pe care îl numeau pe Putin criminal de război, în timp ce la Lisabona sute de persoane au ținut o veghe tăcută. Pavel Elizarov, un rus de 28 de ani care trăiește în Portugalia, a declarat că Alexei Navalnîi a fost "un simbol al libertății și al speranței".

De asemenea, grupuri s-au reunit la Roma, Amsterdam, Barcelona, Geneva și Haga, printre altele.

În apropierea ambasadei Rusiei din Paris, unde s-au adunat aproximativ 100 de protestatari, Natalia Morozov a declarat că Navalnîi a fost, de asemenea, un simbol al speranței.

De cealaltă parte a Atlanticului, la un priveghi în fața consulatului rus din New York, Violetta Soboleva a spus că s-a oferit voluntară pentru campania prezidențială a lui Navalnîi în 2017.

Soția lui Navalnîi, Iulia, s-a aflat vineri la Munchen, unde a avut loc de asemenea un priveghi. Ea a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen că nu poate fi sigură că soțul ei este mort deoarece "Putin și guvernul său... mint neîncetat", dar că, dacă se confirmă, Putin ar trebui să fie tras la răspundere.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Navalnîi proteste