x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nazistul aproape centenar, Laszlo Csatary, a fost arestat la Budapesta

Nazistul aproape centenar, Laszlo Csatary, a fost arestat la Budapesta

de Istvan Deak    |    18 Iul 2012   •   15:10
Nazistul aproape centenar, Laszlo Csatary, a fost arestat la Budapesta

Cel mai cautat criminal de razboi nazist inca in viata, ungurul Laszlo Csatary, in varsta de 97 de ani, a fost arestat, miercuri, de politia din Budapesta, dupa ce justitia ungara a trecut la actiune dupa ce a fost alertata acum zece luni in privinta trecutului suspect al acestuia. Informatiile referitoare la Csatary veneau de la Centrul Simon-Wiesenthal din Ierusalim, specializat in “vanarea criminalilor de razboi nazisti'.

Csatary a fost arestat in zori, a anuntat Parchetul capitalei ungare, arestarea fiind efectuata nu la una dintre cele doua adrese ale suspectului, cunoscute de presa, ci la o a treia, a precizat procurorul Budapestei Tibor Ibolya, in cadrul unei conferinte de presa.

Directorul Centrului Simon-Wiesenthal, Efraim Zuroff, a salutat arestarea lui Csatary si s-a declarat “surprins' de aceasta noua evolutie a cazului. “Nu ma asteptam. Articolul publicat de cotidianul The Sun din Marea Britanie privind reperarea la Budapesta a suspectului a atras atentia lumii intregi in privinta acestui dosar si fara indoiala nu este strain de aceasta arestare', a declarat Zuroff. “Timpul nu diminueaza cu nimic din vinovatia sa, iar batranetea nu trebuie sa constituie o protectie pentru autorii Holocaustului', a mai declarat Zuroff.

Trecutul

Laszlo Csatary, pe numele sau complet Laszlo Csizsik-Csatary, acuzat ca a participat la deportarea a 15.700 de evrei din ghetoul orasului slovac Kosice catre lagarul de exterminare nazist de la Auschwitz (Polonia), a negat ca este vinovat de crimele care ii sunt reprosate. Unul dintre argumentele sale in vederea apararii este ca s-a supus ordinelor primite.

Csatary este in arest la domiciliu, decizia fiind luata de un judecator de instructie militar. Arestul la domiciliu a fost stabilit pentru 30 de zile, avocatul sau refuzand sa comunice adresa la care se afla acesta, multumindu-se sa spuna ca nu este vorba despre unul dintre cele doua apartamente pe care le cunosteau deja jurnalistii. La iesirea de la audierile de la Tribunalul Militar din Budapesta, imbracat cu o vesta gri si avand in mana o punga din plastic, Csatary parea in forma si nu isi arata varsta. S-a urcat intr-o masina, insotit de doua rude. Fiind vorba despre o acuzatie de “crime de razboi', Csatary a fost interogat de un judecator de instructie militar, ceea ce ar putea insemna inculparea la incheierea interogatoriilor, a precizat procurorul. “In acest caz, politia ii va retrage pasaportul', a adaugat sursa citata. Cert este ca “suspectul este intr-o buna stare a sanatatii fizice si mintale. Este si cooperant. A fost surprins, dar a declarat ca se astepta sa fie interogat', a precizat procurorul.

Laszlo Csatary a fost seful politiei ghetoului din Kosice (Kassa, in maghiara, Kaschau, in germana), unde s-au aflat 15.700 de evrei, unii dintre ei fiind asasinati, iar majoritatea deportati la Auschwitz in perioada 1941-1944, in timpul ocuparii de catre Germania nazista si aliatul ei ungar a ceea ce era la vremea respectiva Cehoslovacia.

Cruzime

Laszlo Csatary se plimba bine-merci pe strazile Budapestei de 17 ani, chiar fara sa-si ascunda adevarata identitate, iar asta, in ciuda informatiilor referitoare la trecutul sau transmise justitiei ungare de Centrul Simon-Wiesenthal, in urma cu zece luni. Potrivit unor documente de arhiva ale centrului, suspectul i-a tratat cu cruzime pe evreii din ghetou, batand femeile cu bata si obligandu-le sa sape transee cu mainile, fara unelte.

In aprilie, Centrul Simon-Wiesenthal, care-si poarta numele dupa celebrul vanator de nazisti, evreu austriac decedat in 2005, si ale carui anchete in lumea intreaga au permis gasirea a zeci de criminali nazisti, l-a plasat pe Laszlo Csatary in fruntea listei celor mai cautati criminali nazisti din lume. La 17 iulie, premierul israelian Benjamin Netanyahu, fara a evoca in mod explicit cazul Csatary, dar facand referire la numeroasele incidente antisemite din Ungaria, s-a declarat ingrijorat de resuscitarea antisemitismului, cu ocazia intrevederii pe care a avut-o la Ierusalim cu presedintele ungar Janos Ader.

Jurnalism

Alimentati cu informatii de Centrul Simon-Wiesenthal, reporteri de la cotidianul britanic The Sun au reusit sa-l depisteze pe suspectul Csatary si chiar s-au intalnit cu acesta. Potrivit unui articol dat publicitatii la 15 iulie pe site-ul cotidianului, presupusul criminal de razboi nazist le-ar fi declarat reporterilor: 'N-am facut nimic, plecati de aici!', inainte de a le inchide usa in nas. De atunci, Laszlo Csatary n-a mai raspuns cand era sunat la sonerie.

In Canada

Inainte de a reveni la Budapesta, Csatary, care a fost condamnat la moartea in contumacie in 1948, in Cehoslovacia, s-a refugiat in Canada, la Montreal si Toronto, unde a capatat cetatenie canadiana si, sub o identitate falsa, devenise negustor de arta. In 1995, autoritatile canadiene i-au descoperit adevarata identitate, el fiind nevoit atunci sa fuga in Ungaria, inainte de a i se retrage cetatenia canadiana. Inainte de fuga, a recunoscut in fata anchetatorilor canadieni ca a participat la deportarea evreilor, afirmand insa ca rolul sau a fost limitat. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×