x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negociatorul-şef al UE nu este optimist în privinţa şanselor de evitarea a unui Brexit fără acord

Negociatorul-şef al UE nu este optimist în privinţa şanselor de evitarea a unui Brexit fără acord

01 Sep 2019   •   14:00
Negociatorul-şef al UE nu este optimist în privinţa şanselor de evitarea a unui Brexit fără acord

Negociatorul-şef al Uniunii Europene Michel Barnier a declarat că nu este optimist în privinţa şanselor de a se evita scenariul unui Brexit fără acord, deoarece Bruxelles-ul nu poate răspunde solicitărilor Londrei privind eliminarea plasei de siguranţă (clauza de backstop) din acordul de retragere al Marii Britanii din blocul comunitar, informează Reuters.

Într-un articolul publicat pe prima pagină a ziarului britanic Sunday Telegraph, Barnier scrie că aşa numita plasă de siguranţă trebuie păstrată pentru a proteja integritatea pieţei unice a UE, asigurând în acelaşi timp o graniţă deschisă Irlandei.

"Nu sunt optimist în privinţa evitării unui scenariu fără acord, dar va trebui ca toţi să continuăm să lucrăm cu hotărâre", a declarat Barnier.

"Plasa de siguranţă reprezintă nivelul maxim de flexibilitate pe care UE îl poate oferi unui stat ne-membru", a mai spus oficialul european.

Premierul Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie. Parlamentarii din opoziţie intenţionează să acţioneze săptămâna viitoare pentru a evita o ieşire fără acord.

În acelaşi ziar britanic, adjunctul de facto al premierului, Michael Gove, a declarat că eliminarea opţiunii unui Brexit fără acord pe 31 octombrie ar diminua "şansele asigurării unor schimbări" ale acordului privind Brexitul ce i-ar permite să obţină aprobarea parlamentului de la Londra.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Brexit fără acord