x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negociatorul-șef al UE spune că propunerile Londrei cu privire la Brexit nu sunt suficient de bune

Negociatorul-șef al UE spune că propunerile Londrei cu privire la Brexit nu sunt suficient de bune

15 Oct 2019   •   13:14
Negociatorul-șef al UE spune că propunerile Londrei cu privire la Brexit nu sunt suficient de bune

Cele mai recente propuneri prezentate de Londra cu privire la Brexit nu sunt suficient de bune, a declarat marţi negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE (CAG) de la Luxemburg, au anunţat trei surse diplomatice, citate de Reuters.

Barnier a spus, de asemenea, că are nevoie de un text juridic până la finalul zilei pentru a putea face recomandarea ca liderii UE să aprobe un acord la Consiliul European din 17-18 octombrie.

În caz contrar, este foarte probabil ca Michel Barnier să recomande desfăşurarea de tratative suplimentare cu Londra după summitul UE care se încheie vineri.

''Există un termen limită pentru această seară pentru a conveni un text juridic'', a explicat un diplomat european.

Un alt diplomat a menţionat că nu există un termen limită oficial, dar că Barnier le-a spus participanţilor la CAG că are nevoie de un text juridic până la finalul zilei pentru a putea să le transmită miercuri ambasadorilor statelor membre pe lângă UE (COREPER) că recomandarea sa este ca liderii Celor 27 să aprobe la summit un acord.

''Eforturile continuă, încă există o posibilitate pentru ajungerea la un acord'', a afirmat un al treilea diplomat european citat de Reuters.

În lipsa unui acord între Londra şi UE până la 19 octombrie, o lege votată în septembrie îl obligă pe premierul britanic Boris Johnson să solicite o amânare de trei luni a Brexitului.

Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să ajungă la un consens în special asupra modalităţii concrete de a se evita, după Brexit, o revenire la o frontieră fizică între provincia Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit) şi Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE. AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit Michel Barnier