x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negocieri cu umor tare ca votca

Negocieri cu umor tare ca votca

de Irina Cristea    |    15 Oct 2007   •   00:00
Negocieri cu umor tare ca votca
Sursa foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/

Vizita la Moscova n-a fost un succes pentru secretarul american al Apărării, Condoleezza Rice. Discuţiile cu preşedintele Rusiei au fost presărate cu replici mai puţin uzuale.Â



Vizita la Moscova n-a fost tocmai incununată de succes pentru secretarul american al Apărării, Condoleezza Rice. Din contră, discuţiile cu preşedintele Rusiei au fost presărate cu replici mai puţin uzuale in intălniri la un asemenea nivel.


Sosită in Rusia pentru a discuta despre proiectul scutului antirachetă pe care SUA doresc să il amplaseze in Europa Centrală, secretarul american al Apărării, Condoleeza Rice, a avut parte de replici mai puţin uzuale din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Potrivit AFP, intălnirea celor doi a avut loc la reşedinţa de la Novo-Ogarevo a liderului rus şi că, in timpul convorbirilor, acesta a ironizat ameninţarea iraniană - argumentul adus de americani in favoarea instalării scutului. "Desigur, este posibil ca intr-o zi să instalăm sisteme de apărare antirachetă undeva, pe Lună", i-a spus Putin lui Rice, moment in care toată delegaţia americană a tăcut mălc.


EXPLICAŢII. Tăcerea a continuat şi in cursul serii, cănd un oficial de rang inalt din cadrul Departamentului de Stat a refuzat să comenteze afirmaţiile preşedintelui rus.

In schimb, un purtător de cuvănt al preşedintelui rus a incercat să tempereze afirmaţiile. "Uneori, traducerea in engleză nu reuşeşte să reflecte umorul rusesc. Preşedintele nu incerca să aducă un afront. Dimpotrivă, era foarte deschis şi sincer. Ceea ce voia să spună este că suntem pregătiţi să facem tot posibilul dacă există o ameninţare reală", a precizat Dimitri Peskov.

Pe de altă parte, BBC apreciază că nici Condoleezza Rice n-a folosit prea multe formulări diplomatice atunci cănd s-a referit la "puterea arbitrară a statului" in Rusia, apreciind că prea multă autoritate este concentrată la Kremlin.

×
Subiecte în articol: externe