x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Neînțelegeri Italia-Franța, în urma victoriei în alegerile parlamentare a Giorgiei Meloni

Neînțelegeri Italia-Franța, în urma victoriei în alegerile parlamentare a Giorgiei Meloni

07 Oct 2022   •   15:55
Neînțelegeri Italia-Franța, în urma victoriei în alegerile parlamentare a Giorgiei Meloni
Sursa foto: Agerpres

Neînțelegerile între Italia și Franța au pornit de la declarațiile unui oficial de la Paris, nemulțumit de victoria Giorgiei Meloni în alegerile legislative.

Liderul formaţiunii de dreapta Fraţii Italiei şi cel mai probabil viitorul premier, Giorgia Meloni, a respins categoric afirmaţiile unui secretar de stat din Franţa, Laurence Boone, care a spus că administraţia de la Paris vrea să colaboreze cu Roma, dar va monitoriza respectarea "libertăţilor".

"Europa trebuie să rămână unită, mai ales în contracararea războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Vrem să colaborăm cu Roma, dar vom supraveghea respectarea drepturilor şi libertăţilor. Este important ca guvernul Meloni să rămână în frontul european contra Moscovei şi în favoarea sancţiunilor", a afirmat Laurence Boone, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului francez de Externe, într-un interviu acordat cotidianului Le Repubblica. Oficialul francez a amintit că UE "şi-a demonstrat deja vigilenţa în privinţa unor ţări precum Ungaria şi Polonia".

Giorgia Meloni, liderul formaţiunii Fraţii Italiei, care a câştigat alegerile parlamentare şi ar putea deveni prim-ministru, a respins vehement afirmaţiile oficialului francez, catalogându-se drept "o gafă asemănătoare cu cea făcută de premierul Elisabeth Borne". Aceasta a spus, în septembrie, că Parisul va fi "atent" la respectarea "drepturilor omului" în Italia.

"Sunt ingerinţe inacceptabile într-un stat suveran membru al Uniunii Europene. Sunt încrezătoare că guvernul francez va retrage imediat aceste declaraţii. Era guvernelor conduse de Partidul Democrat, care cerea protecţie din străinătate, s-a încheiat, eu cred că este clar pentru toată lumea, atât în Italia, cât şi în străinătate", a afirmat Giorgia Meloni.

Coaliţia de drepta condusă de Giorgia Meloni are majoritate absolută în ambele Camere ale Parlamentului Italiei. Giorgia Meloni a pledat, în campania electorală, pentru protejarea "valorilor familiale şi tradiţionale". "Suntem în favoarea familiilor naturale, respingem acţiunile de lobby LGBT. Acceptăm identitatea sexuală, dar nu ideologia de gen. Suntem favorabili culturii vieţii, nu prăpastiei morţii", declara Giorgia Meloni.

×
Subiecte în articol: italia franta georgia meloni