x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nemulţumiţi de mediocrii care ne conduc

Nemulţumiţi de mediocrii care ne conduc

de Sînziana Stancu    |    07 Iul 2011   •   21:00
Nemulţumiţi de mediocrii care ne conduc

Un sondaj de opinie publicat ieri la Strasbourg de mediatorul european Nikiforos Diamandouros arata ca aproximativ o treime din cetatenii UE sunt sceptici cu privire la calitatea serviciilor administratiei comunitare, care primeste bani buni de la contribuabilii tuturor membrilor Uniunii pentru aceste servicii. Sondajul dat publicitatii de Reuters arata in detaliu ca 42% dintre cetatenii UE considera ca administratiei comunitare ii lipseste 'transparenta', 33% dintre cei intervievati sunt de parere ca administratia UE este deficitara si la capitolul 'spiritul intre­prin­za­tor', iar 31%, ca administratia este lip­si­ta de eficacitate. Procentele celor care se declara 'multumiti' de activi­ta­tile comunitare la cele trei capitole sunt 34%, 40% si, respectiv, 41%. In ca­drul acestui sondaj, un sfert dintre cei intervievati nu si-au exprimat parerea.

Sondajul a fost realizat potrivit me­todei aleatorii, pe un esantion de 27.000 de persoane din toate tarile membre ale UE, de catre Institutul TNS (Opinie si Social).

Cele mai 'indulgente' fata de im­per­­fectiunea sistemului comunitar sunt insa tarile din fostul bloc comunist sovietic, dupa cum arata sondajul. Explicatia acestei indulgente fata de cei 34.000 de functionari ai Co­mi­­siei Europene este, fara doar si poa­­te, faptul ca cetatenilor acestor tari le lipseste increderea in propriile structuri nationale de conducere, ex­plica studiul. In randul ne­mul­tu­mi­tilor fata de prestatiile institutiilor co­­munitare, 25% provin din tarile est-europene, iar 40%, din Europa Occidentala.

Mediatorul european primeste in fie­care an intre 2.700 si 3.000 de plan­geri din partea cetatenilor comunitari, dar doua treimi dintre aceste ce­reri s-au solutionat cu inadmisibili­ta­te. 'Peste 36% dintre plangeri pri­vesc lipsa de transparenta', fiind vor­ba cel mai frecvent despre accesul gre­oi la documentele publice, a preci­zat Diamandouros cand le-a pre­zen­tat ziaristilor rezultatele sondaju­lui de opinie. Alte plangeri se refera la procedurile de recrutare de personal pen­tru diferitele institutii eu­ropene. Pe de alta parte, 10% dintre plangeri provin chiar de la func­tionarii eu­ro­peni, care nu sunt ne­multumiti de sefii lor. 15% dintre petitii se refera la vio­la­rea sau punerea gresita in practica a unui tratat intre tarile membre.

Aceasta ultima categorie ar putea sa se mareasca in curand, estimeaza me­diatorul, din cauza intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care ex­tinde prerogativele comunitare. Mediatorul mai reaminteste ca intre 70% si 90% din legislatia nationala a fiecarei tari membre a UE va trebui sa respecte criteriile europene. Iar articolul 41 din Carta Drepturilor Fundamentale ale UE, care are putere de constrangere de cand a fost anexata Tratatului de la Lisabona, garanteaza 'dreptul la o buna administratie' comunitara. Dar tot din sondaj, dintr-o intrebare referitoare la Carta, s-a aflat ca 71% dintre cei intervievati au declarat ca 'nu au fost informati' cu privire la acest document fundamental, iar 13%, ca nici macar nu au auzit despre Carta.

×
Subiecte în articol: exterior