x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nepal: Un alpinist polonez, al doilea cetăţean străin sancţionat după ce a încercat să urce pe Everest fără permis

Nepal: Un alpinist polonez, al doilea cetăţean străin sancţionat după ce a încercat să urce pe Everest fără permis

07 Iun 2017   •   21:25
Nepal: Un alpinist polonez, al doilea cetăţean străin sancţionat după ce a încercat să urce pe Everest fără permis

Nepal a dispus o interdicţie pe termen de 10 ani privind practicarea alpinismului în această ţară pentru un cetăţean din Polonia care a fost prins escaladând Everestul fără autorizaţie oficială, au informat miercuri oficiali din turism, citaţi de DPA. Aceasta este a doua persoană străină pentru care a fost impusă această măsură în timpul sezonului din acest an de ascensiuni pe cel mai înalt vârf din lume. 

Janusz Adam Adamski, un economist în vârstă de 49 de ani din Polonia, a reuşit să urce pe vârful Everest escaladând versantul tibetan şi a traversat în Nepal fără a avea permis, a anunţat Durga Dutta Dhakal, directorul general al Departamentului pentru Turism din Nepal. "Am emis o interdicţie pe 10 ani în timpul căreia el nu poate escalada nici un munte din Nepal", a spus Dhakal adăugând că polonezul a fost predat autorităţilor de emigraţie din capitala Kathmandu. 

Într-un caz similar petrecut în luna mai, Ryan Sean Davy, în vârstă de 43 de ani din Africa de Sud, a fost prins de autorităţile nepaleze după ce a încercat să escaladeze Everestul fără autorizaţie oficială. Davy, care a fost eliberat după ce a plătit o amendă de 10 dolari, a declarat că nu a reuşit să strângă banii necesari pentru expediţie, precizează sursa citată. 

Străinii trebuie să achiziţioneze un permis, la preţul de 11.000 de dolari, pentru a avea dreptul de a escalada vârful de 8.848 metri ? o modalitate pentru autorităţile din această ţară himalayană săracă de a reglementa prezenţa pe munte, dar şi de a obţine câştiguri financiare importante. 

Adamski nu a putut fi contactat pentru comentarii, precizează DPA. În septembrie 2004, el a reuşit să escaladeze vârful Cho Oyu, al şaselea ca înălţime din lume, potrivit Himalayan Database. 

Peste 600 de persoane s-au aventurat pe Everest în acest sezon desfăşurat din aprilie până la sfârşitul lunii mai, iar şase alpinişti şi-au pierdut viaţa în timpul încercării de a escalada cel mai înalt vârf.AGERPRES

×