Nepotul fostului lider al Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, Nasser al-Qidwa, a acuzat Israelul ca l-ar fi otravit cu poloniu pe liderul istoric palestinian, solicitand, totodata, ca persoanele implicate "in acest asasinat sa fie judecate'.
Imediat, Guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu a reafirmat ca "Israelul nu este implicat in moartea lui Yasser Arafat'. Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al premierului, Mark Regev, agentiei France Presse. "De la martiriul defunctului presedinte Yasser Arafat, noi am tot sustinut ca acesta a fost asasinat prin otravire, dar nu am avut pana acum nicio proba tangibila. Dar dupa ce postul de televiziune Al-Jazeera a prezentat un documentar potrivit caruia Arafat ar fi fost otravit cu poloniu, nu mai exista niciun dubiu', a afirmat Nasser al-Qidwa, care este, totodata, si presedintele Fundatiei Yasser Arafat. "Acuzam Israelul ca l-a otravit pe Yasser Arafat cu aceasta substanta mortala si cerem ca aceia care se fac vinovati de acest asasinat sa fie judecati', a adaugat acesta.
Institute for Radiation Physics din Lausanne (Elvetia), care a analizat o serie de esantioane biologice prelevate de pe efecte personale ale lui Yasser Arafat care i-au fost remise sotiei acestuia, Suha, de reprezentanti ai spitalului din Percy, unde Arafat a murit, a descoperit in acestea "o cantitate anormala de poloniu'. Informatia a fost data publicitatii in exclusivitate la 3 iulie de postul de televiziune Al-Jazeera, care a realizat un documentar pe aceasta tema la care jurnalistiii au lucrat timp de noua luni.
"Fundatia Arafat a contactat laboratorul elvetian pentru a-l informa ca nu are niciun fel de obiectii pentru efectuarea de noi analize, de data aceasta pe esantioane din ramasitele pamantesti ale lui Arafat, daca acest lucru se va dovedi necesar', a precizat Qidwa.
Fundatia a publicat pe site-ul sau, yasserarafat.ps, dosarul medical al lui Arafat, care nu elucideaza cauza mortii acestuia. Seful comitetului medical al Fundatiei, dr. Abdallah al-Bachir, a declarat intr-o conferinta de presa ca au fost stabilite contacte oficiale cu laboratorul elvetian, in vederea trimiterii unei delegatii din partea acestuia la Ramallah, pentru prelevarea de esantioane din ramasitele pamantesti ale fostului presedinte al Autoritatii Palestiniene.
Actualul presedinte palestinian Mahmoud Abbas si vaduva lui Arafat, Suha, si-au dat deja acordul pentru prelevarea de esantioane din cadavrul care se afla in mausoleul de la cartierul general al Autoritatii Palestiniene de la Ramallah, ceea ce ar implica exhumarea acestuia.
"Israelienii si toate declaratiile liderilor lor vorbeau despre faptul ca doreau sa se debaraseze de presedinte defunct', a reamintit liderul comisiei de ancheta palestiniene privind moartea lui Arafat, Taoufiq Tiraoui. "Este imposibil ca israelienii sa nu se afle in spatele acestei povesti', a afirmat el, fara a exclude, insa, participarea la acest complot a unor palestinieni.
Asediat din aprilie 2002 in resedinta sa de la Ramallah de catre israelienii care incercau sa-l evacueze, Yasser Arafat nu a reusit sa iasa de acolo decat pentru a primi ingrijiri in Franta, unde a decedat la 11 noiembrie 2004, in spitalul militar francez din Percy, din apropiere de Paris. Moartea lui Arafat ramane o enigma, cei 50 de medici care l-au tratat neprecizand motivul exact al deteriorarii rapide a starii sale de sanatate. La momentul respectiv, cadavrul lui Arafat nu a fost autopsiat.
"Le cerem fratilor nostri din miscarea Fatah sa actioneze impreuna contra sionistilor pentru sangele lui Arafat', a declarat Khaled Meshaal, liderul miscarii Hamas, facand referire la miscarea infiintata de Arafat, Fatah. El si-a reiterat convingerea ca Arafat a fost ucis de Israel, ca si Ahmad Yassine, fondatorul miscarii Hamas, care si-a pierdut viata intr-un raid israelian din martie 2004.
Conducerea palestiniana a cerut saptamana trecuta infiintarea unei comisii de ancheta internationale pe modelul celei formate pentru elucidarea circumstantelor in care a fost asasinat fostul premier libanez Rafic Hariri, in 2005.Poloniul este substanta cu care ar fi fost otravit si fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, oponent al presedintelui rus Vladimir Putin, decedat in 2006 la Londra.
Poloniul este o materie puternic radioactiva si extrem de toxica. Element chimic natural, prezent in minereul de uraniu, poloniul, descoperit in 1898 de catre Marie Curie, este folosit drept sursa de raze alfa in cercetare si in medicina, dar si in alte domenii. Este, totusi, foarte rar, obtinerea sa necesitand un laborator nuclear si fiind estimata la mai putin de 100 de grame pe an la scara mondiala, in mare, de origine rusa.
Solubil, foarte toxic in doze infime prin inhalare sau ingestie, poloniul este un element foarte periculos, a carui manipulare necesita un echipament special si proceduri stricte. E suficient pentru a provoca animalelor de laborator cancere in urma inhalarii.
In noiembrie 2006, decesul lui Aleksandr Litvinenko (care a fost otravit cu poloniu conform unui scenariu demn de cele mai tari romane de spionaj) a provocat o grava criza diplomatica intre Marea Britanie si Rusia.
Litvinenko, transfug din cadrul serviciilor secrete ruse (FSB), refugiat la Londra, a decedat la varsta de 43 de ani la 23 noiembrie intr-un spital londonez, la numai trei saptamani dupa ce s-a intalnit cu un alt fost agent rus, Andrei Lugovoi. In cateva zile, Litvinenko, prima victima cunoscuta a "unui asasinat radiologic', potrivit expertilor, a ramas fara par, ficatul si maduva sa osoasa fiind atinse de doze puternice de radiatii. Considerat de Scotland Yard drept principalul suspect in acest asasinat, fostul spion Andrei Lugovoi a lasat in urma lui numeroase urme de radioactivitate, pe drumul de intoarcere in Rusia. Dar in ciuda repetatelor cereri din partea Londrei, Moscova refuza sa-l extradeze. De atunci, FSB este non grata la Londra si nu a primit acceptul pentru a asigura securitatea delegatiei ruse la Jocurile Olimpice.
Cu toate informatiile pe care le aduce, documentarul postului Al Jazeera nu vine cu o dovada palpabila a teoriei otravirii. Simptomele mentionate in dosarul medical al lui Yasser Arafat nu se potrivesc cu cele care rezulta din otravirea cu poloniu, comenteaza cotidianul francez Le Figaro. Singura solutie pentru a valida sau anula ipoteza otravirii este exhumarea cadavrului, pentru efectuarea de prelevari de probe biologice. Directorul laboratorului elvetian a explicat ca exhumarea va furniza un esantion care ar trebui sa aiba o foarte mare concentrare de poloniu, daca Arafat a fost otravit cu asa ceva. (deak.istvan@jurnalul.ro)