x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu a dat dezlegare la asasinatul din Dubai

Netanyahu a dat dezlegare la asasinatul din Dubai

de Sînziana Stancu    |    21 Feb 2010   •   00:00



Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit în cartierul general din Tel Aviv al Mosadului, cu comandoul care avea să ucidă un membru al mişcării palestiniene Hamas, într-un hotel de lux din Dubai.

La începutul lunii ianuarie, Netanyahu a fost primit de şeful serviciilor secrete israeliene (Mosad), Meir Dagan, fiind informat despre planul agenţiei, de asasinare a unui important membru al Hamas, grupul militant islamic ce controlează Fâşia Gaza, Mahmud al-Mabhuh, dezvăluie Sunday Times, referindu-se la surse apropiate Mosadului, care au cerut să li se păstreze anonimatul.

În faţa sediului cartierului general al serviciilor secrete cunoscute şi ca "midrasha", situat într-o clădire de la marginea de nord a oraşului Tel Aviv, s-au oprit două autoturisme Audi A6. Dintr-unul a coborât Benjamin Netanyahu, care era aşteptat de Meir Dagan, directorul în vârstă de 64 de ani al agenţiei, care se sprijinea într-un baston, având probleme la un picior din cauza unei răni din tinereţe, cu care s-a ales într-o misiune. Directorul i-a condus pe premier şi pe un general în clădire, într-o sală de conferinţe. Aşa a fost descris de sursele bine informate ale Sunday Times momentul întâlnirii premierului israelian cu şeful Mosadului. Aceleaşi surse au mai precizat că în sala de conferinţe se aflau mai mulţi membri ai unui comando care avea să comită asasinatul.


POPORUL ARE ÎNCREDERE ÎN VOI
Netanyahu a dat "undă verde" misiunii. De regulă, premierul este cel care dă autorizaţia finală pentru astfel de misiuni. În asemenea situaţii, "ritualul binecuvântării" cuprinde de obicei formula "Poporul Israelului are încredere în voi. Succes!", mai scrie Sunday Times.

Misiunea era considerată ca fiind fără grad mare de complexitate şi risc, aşa că Netanyahu a autorizat-o fără să stea prea mult pe gânduri. El a fost cel care a semnat, de fapt, condamnarea la moarte a lui Mabhuh, care avea să se petreacă în data de 19 ianuarie, în Dubai. Mosad-ul primise informaţii potrivit cărora Mabhouh, cunoscut pe numele său de război şi ca Abu Al-Abd,  intenţiona să călătorească în Dubai. Comandoul israelian planificase să-l asasineze acolo, într-un hotel de lux. Israelienii bănuiau că el urma să ajungă din Dubai, în portul iranian Bandar Abbas, să tocmească un transport de arme către Gaza.

În dimineaţa următoare, Mabhuh era găsit mort în camera sa de hotel. Multe zile s-a spus că murise "din cauze naturale", deşi avea 49 de ani şi era un bărbat sănătos, cu constituţie şi rezistenţă fizică puternice, de luptător. Această concluzie a rezistat până când camerele de supraveghere ale hotelului au dat la iveală întregul complot al asasinatului, înregistrând o mare parte din acţiunea comandoului ucigaş. De asemenea, urmele de arsuri de pe cadavrul lui Mabhuh indică faptul că el a fost mai întâi imobilizat cu ajutorul unui pistol paralizant, în timp ce urmele de sânge din nas, faptul că apoi a fost ucis prin sufocare, mai scrie Sunday Times.


TENSIUNI DIPLOMATICE, FĂRĂ ACUZAŢII
Asasinatul a provocat tensiuni diplomatice între Israel şi patru ţări europene ­ Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Germania. Paşapoartele unor cetăţeni ai acestor ţări au  fost furate şi falsificate pentru a acoperi identitatea membrilor comandoului  israelian. Interpolul a făcut publice până acum avizele de căutare emise împotriva a 11 persoane, bănuite de implicare în asasinat. Deocamdată, nici unul dintre guverne nu a acuzat în mod direct Isralul, însă şeful poliţiei din Dubai, Dahi Khalfan Tamim, a afirmat că "Mosadul a fost 99% implicat" în asasinarea palestinianului. În replică la afirmaţiile lui Tamim, un înalt responsabil israelian a declarat, sub anonimat, că "poliţia din Dubai nu a furnizat nici o probă care să incrimineze statul evreu".

×
Subiecte în articol: externe