x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New York - Ahmadinejad, la şcoală

New York - Ahmadinejad, la şcoală

de George Daniel Ripa    |    26 Sep 2007   •   00:00
New York - Ahmadinejad, la şcoală
Sursa foto: Shannon Stapleton/

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a ţinut un discurs controversat la Universitatea americană Columbia, in faţa unui auditoriu format din profesori, studenţi, dar şi mulţi oameni de ordine.

Liderul iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a acceptat invitaţia preşedintelui Universităţii Columbia, Lee Bollinger, de a ţine un discurs in incinta prestigioasei instituţii americane, in ciuda faptului că profesorul il catalogase drept un "dictator crud", care neagă existenţa Holocaustului. "Este o insultă, iar in ceea ce priveşte Holocaustul trebuie să mai facem cercetări", a declarat in replică Ahmadinejad, celebru pentru afirmaţia că "Holocaustul este un mit".


Preşedintele iranian s-a folosit de discursul de la tribuna Universităţii pentru a se război in continuare cu statele occidentale şi pentru a apăra programul nuclear al Teheranului. Prezenţa lui Ahmadinejad la C.U. a fost privită cu răceală de majoritatea americanilor. In ciuda acestui lucru, biletele la "evenimentul epocal" au fost văndute in doar căteva minute. "Ahmadinejad este preşedintele unei ţări care este probabil cel mai mare sponsor al terorismului", l-a catalogat secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, pe preşedintele iranian.


"NEEDUCATULE!". "Tu fie vrei să provoci pe toată lumea, fie eşti extrem de needucat", i-a transmis Bollinger lui Ahmadinejad, ca răspuns la poziţia acestuia in privinţa Holocaustului. Jon Levyne, corespondentul BBC, susţine că Ahmadinejad a fost vizibil deranjat de atitudinea ostilă a publicului, intrebănd dacă negarea Holocaustului nu poate fi compatibilă cu libertatea de expresie. "Noi nu avem homosexuali, cum aveţi voi in ţara voastră", a fost o altă replică a preşedintelui certat cu drepturile omului. Ahmadinejad se află la New York cu ocazia reuniunii generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

×
Subiecte în articol: externe ahmadinejad