In cursul ultimilor ani ai Celui de-al Doilea Război Mondial, un grup de soldaţi aliaţi, istorici de artă şi cercetători a acţionat pentru a salva patrimoniul cultural al Europei şi pentru a recupera milioanele de opere de artă şi ale comori jefuite de nazişti şi de colaboratorii acestora.
Porecliţi “Monuments Men”, cei din acest grup au instituit un lanţ de puncte de colectare temporare pentru obiectele de valoare.
Captura de la Hamburg
Printre operele de artă aflate în grija lor s-a numărat şi o captură de 115 picturi, 19 desene şi şase cutii cu diverse obiecte pe care britanicii le-au găsit în Hamburg, în 1945. Operele erau înregistrate pe numele de Hildebrand Gurlitt, potrivit documentelor găsite la National Archives in College Park, Md., de către Marc Masurovsky, fondatorul Holocaust Art Restitution Project.
După şapte decenii
Azi, aproape şapte decenii mai târziu, experţii în restituiri cred că este posibil ca aceste opere care s-au aflat în mâinile Monuments Men să facă parte din comoara descoperită acum 18 luni într-un apartament din cartierul Schwabing al oraşului german Munchen. Apartamentul aparţine fiului lui Hildebrand Gurlitt, Cornelius, un octogenar care este de negăsit acum.
O adevărată comoară
Operele de artă descoperite în apartamentul lui Cornelius Gurlitt sunt considerate a constitui cea mai mare comoară de artă europeană dată dispărută care s-a descoperit de la finele Celui de-al Doilea Război Mondial până în prezent.
Aliaţii au confiscat operele în 1945, dar după cinci ani şi numeroase interogatorii în care Hildebrand Gurlitt a reuşit să-i convingă, au returnat ceea ce confiscaseră proprietarului.
Lovitura
Cotidianul american New York Times a dat publicităţii lista acestor opere, dând o lovitură de presă adevărată, în condiţiile în care autorităţile germane, deşi sub presiune, refuză deocamdată să dea publicităţii lista “comorii din apartamentul munchenez”, pentru ca eventualii moştenitori să poată solicita restituirea operelor.
Jurnalul Naţional vă prezintă facsimilele listei, aşa cum au fost ele postate şi pe pagina de Facebook a Holocaust Art Restitution Project, care mulţumeşte cotidianului american pentru faptul că a digitalizat această importantă listă.