x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nici musca nu se apropie de liderul nord-coreean!

Nici musca nu se apropie de liderul nord-coreean!

27 Apr 2018   •   12:31
Nici musca nu se apropie de liderul nord-coreean!

Cand liderul de la Phenian a pasit peste linia de demarcatie dintre cele doua Corei, avea in spate o armata de garzi de corp, minutios selectate dupa aspectul si forma fizica, capacitatea de tragere la tinta sau dupa performantele in artele martiale. Pusi la patru ace in costum si cravata cu dungulite alte si rosii, ei nu il scapa nici o clipa din ochi pe Kim Jong Un.

 

Iar la finalul primei sesiuni a discutiilor, cele 12 garzi de corp au inconjurat masina oficiala a presedintelui lor, pornind in fuga pe langa vehicul. Cu cravatele in vant, ei au format un scut uman in jurul Mercedesului negru, fara placute de inamatriculare. Cinci de fiecare parte si doi in spate, toti cu chipurile parca impietrite.

Societatea nord-coreeana este una dintre cele mai controlate din lume. Iar cand este vorba de securitatea sefului statului, nimic nu e lasat la intamplare. Strainii care asista la evenimentele unde Kim este prezent trebuie sa indure, in prealabil, ore intregi de proceduri. In plus, ei trebuie sa predea tot ce inseamna aparat electronic, inclusiv telefonul.

Ri YOung Guk, un transfug din Nord care a facut parte din echipa de protectie a lui Kim Jong Il, scria, in 2013 in memoriile sale, ca dispozitivul de aparare a unui singur om era gandit pe sase niveluri diferite de securitate. O masinarie care se punea imediat in miscare cand presedintele pleca pe teren pentru a inspecta unitati militare, uzine sau culturi agricole.

"Este unul dintre cele mai protectoare scuturi din lume, prin care nu ar trece nici o musca", afirma Guk. Potrivit presei, masurile de securitate s-au inasprit sub actualul regim. In timpul defilarii militare care a marcat, in februarie, implinirea a 70 de ani de la crearea fortelor armate regulate, au fost mobilizate trei tipuri de unitati speciale pentru a apara viata lui Kim Jong Un.

Cand sora lui Kim, Kim Yo Jong, s-a deplasat in Sud pentru Jocurile olimpice de iarna, ea a fost insotita de garzi de corpi cu o statura impunatoare, rasi in cap, cu ochelari de soare si aparate de acultare in urechi. Fostul presedinte Bill Clinton a descris, la un moment dat, Zona demilitarizata care imparte Peninsula Coreeana ca fiind "unul dintre cele mai infricosatoare locuri din lume".

×