Circa 650.000 in plus fata de 2007. In cinci ani, patrimoniul personal al sefului statului francez a crescut cu 30%, dupa cum reiese din declaratia de avere postata in Journal Officiel la 24 martie 2012.
O avere care se compune din contracte de asigurare pe viata (2,58 de milioane, dintre care 2,3 la banca HSBC France), diverse colectiii (autografe, ceasuri, statuete), estimate la 100.000 de euro, precum si 56.919 euro credit in contul curent deschis in numele cuplului Carla Bruni-Nicolas Sarkozy, tot la HSBC France, potrivit challenges.fr.
Averea Carlei Bruni nu a fost luata in calcul
Declaratia precizeaza si regimul matrimonial al Carlei Bruni-Sarkozy si al sotului ei. Fiecare sot pastreaza cu titlu personal tot ceea ce poseda inainte de casatorie si tot ceea ce ar putea aduce in timpul acesteia, din donatii sau succesiuni. Revista Capital a evaluat in 2008 la 18,7 milioane de euro averea personala a doamnei Carla Bruni-Sarkozy.
In timpul campaniei electorale care i-a permis sa-i succeada lui Jacques Chirac, presedintele-candidat Sarkozy declara o avere de 2,1 milioane de euro, precizeaza challenges.fr. Ca si in 2007, Nicolas Sarkozy mentioneaza acum si cele 34 de procente pe care le detine la societatea de avocatura Selas CSC, fara a preciza estimarea financiara a acestei participatii. {eful statului precizeaza, de asemenea, ca nu este proprietarul vreunui bun imobiliar si nici detinatorul unor plasamente in actiuni.
Le da 6.000 de euro fostelor sotii
Sarkozy mai precizeaza in aceasta declaratie ca varsa lunar o pensie alimentara de 3.000 de euro fostei sale sotii, Cecilia Attias, pentru Louis Sarkozy, precum si o prestatie compensatorie de 2.926 de euro lunar pentru Marie-Dominique Culioli, prima sa sotie. In total, seful statului francez da o treime din indemnizatia sa lunara (19.331 de euro) pentru plata pensiilor alimentare.
Publicarea in Journal Officiel a declaratiei de avere este o obligatie legala. Fiecare presedinte ales trebuie sa-si publice situatia patrimoniului personal la inceputul si la sfarsitul mandatului prezidential. Pe de alta parte, candidatii la alegerile prezidentiale trebuie sa depuna la Consiliul Constitutional o declaratie de avere, in acelasi timp in care depun si semnaturile de sustinere a candidaturilor. Conform legii, doar declaratia de avere a celui care este ales presedinte va fi data publicitatii, precizeaza sursa citata.