x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Sarkozy vrea să schimbe faţa Parisului

Nicolas Sarkozy vrea să schimbe faţa Parisului

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Mai 2009   •   00:00
Nicolas Sarkozy vrea să schimbe faţa Parisului

Preşedintele Franţei ţine morţiş ca Parisul să rivalizeze cu New York sau Londra. Conform cotidianului Handelsblatt, pentru a îmbunătăţii calitatea vieţii, Sarkozy a iniţiat cel ami amplu proiect de dezvoltare urbană de la Haussmenn până în prezent.



Parisul nu a mai suferit schimbări estetice majore din momentul în care baronul Haussmann a creat marile bulevarde pariziene. Viziunea lui Sarkozy trebuie să prindă contur până la sfârşitul anului 2030. Astfel, la acest grandios proiect lucrează zece arhitecţi care au elaborat deja planuri  îmbunătăţirea infrastructurii şi eliminarea problemei generate de lipsa de locuinţe.

În 2030 un nou supermetrou ar urma să circule pe o distanţă de 130 de kilometri în jurul Parisului şi să lege între ele aeroporturile Orly, în sud, şi Roissy-Charles de Gaulle, în nord, la fel ca şi zece noi centre comerciale. Sarkozy doreşte, astfel, să şteargă separarea dintre Paris şi suburbiile sale, pentru a uşura viaţa milioanelor de navetişti, care se chinuie zilnic să ajungă la locul de muncă în aglomeratele trenuri preorăşeneşti RER, vechi de 40 de ani.

Ambiţiosul proiect, care ar urma să demareze în 2012, este estimat la circa 35 de miliarde de euro. În afara metroului şi a centrelor comerciale, în Paris se construi simultan aproximativ 70.000 de locuinţe. Un alt avantaj al "planului Sarkozy" îl reprezintă eliminarea a circa un milion de şomeri care, în urma demarării lucrărilor, îşi vor găsi de lucru pentru o perioadă de aproximativ două decenii.

Odată cu finalizarea acestor lucrări lumea vaputea să vorbească despre Grand Paris. Astfel, graniţa emoţională a metropolei pariziene, marcată din autostrada de centură Peripherique, va dispărea de pe hartă. Sarkozy este optimist şi în ceea ce priveşte preţul pe care îl vor avea locuinţele. "În momentul când limita oraşului este depăşită şi se ajunge în suburbii, preţurile la locuinţe scad vertiginos, până la 2.000 de euro pe metrul pătrat, faţă de 6.000 de euro pentru metrul pătrat în Paris", arată sursa citată.


×
Subiecte în articol: externe