x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nişte hoţi au încercat să fure urna cu cenuşa lui Freud!

Nişte hoţi au încercat să fure urna cu cenuşa lui Freud!

15 Ian 2014   •   21:14
Nişte hoţi au încercat să fure urna cu cenuşa lui Freud!

Nişte indivizi neidentificaţi au încercat fără succes să fure dintr-un cimitir londonez cenuşa fondatorului psiho-analizei, Sigmund Freud, şi a soţiei sale, Martha, a anunţat miercuri poliţia britanică citată de 7sur7.be.
Potrivit unui detectiv, tentativa de furt s-a produs pe 31 decembrie sau 1 ianuarie în cimitirul Hoop Lane din cartierul Golders Green, iar urna în care se găseşte cenuşa celor doi - o piesă de mare valoare, greacă, ce datează din secolul 3 î.Ch. - a fost puternic deteriorată.
“Chiar şi fără să ţinem cont de valoarea financiară a acestei urne de neînlocuit şi de importanţa istorică a lui Freund, faptul că există cineva căruia să-i fi dat prin minte să ia un obiect, ştiind că acesta conţine rămăşiţele unei persoane, depăşeşte puterea de a înţelege”, a declarat poliţistul care anchetează cazul.
Sigmund Freud, medic neurolog evreu austriac, a murit în anul 1939 la Londra, unde se refugiase cu un an înainte pentru a fugi din calea naziştilor care anexaseră Austria. El s-a stabilit cu familia sa în cartierul londonez Hampstead, casa în care a locuit fiind astăzi muzeu. Soţia lui a încetat din viaţă în anul 1951.
“Urna a fost donată lui Freud de prietena sa şi colegă, prinţesa Marie Bonaparte”, a precizat pentru AFP directoarea Muzeului Freud din Londra, Dawn Kemp. “Ea a fost realizată în secolul al IV-lea î.Ch.şi îl reprezintă pe Dionisos. Pe soclu sunt gravate numele şi datele naşterii şi morţii lui Freud şi al soţiei sale”, a mai spus aceasta.
Urna era instalată la vedere, publicul având acces la ea, dar, de la tentativa de furt, a fost dusă în loc sigur, potrivit ziarului local Ham&High.



×
Subiecte în articol: Sigmund Freud