x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nivel de alertă crescut pentru vulcanul Zao din nord-estul Japoniei

Nivel de alertă crescut pentru vulcanul Zao din nord-estul Japoniei

30 Ian 2018   •   11:45
Nivel de alertă crescut pentru vulcanul Zao din nord-estul Japoniei

Autorităţile japoneze au ridicat marţi nivelul de alertă pentru vulcanul Zao din nordul ţării, la o săptămână după ce erupţia unui alt vulcan a provocat moartea unei persoane, a rănit aproximativ 10 şi a izolat grupuri de schiori, printre care se aflau şi turişti străini, timp de mai multe ore, potrivit DPA.

Agenţia Meteorologică Japoneză au crescut nivelul de alertă de la 1 la 2 pentru Zao, un grup de vulcani din nord-estul Japoniei a căror altitudine maximă este de 1.841 m, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să stea departe de craterul vulcanului.

''Există posibilitatea unei erupţii la scară mică'', se spune într-o declaraţie a agenţiei, care a detectat marţi mai multe mici mişcări telurice şi o zonă în care s-a produs o mică ridicătură de pământ.

Agenţia a avertizat de asemenea asupra posibilităţii ca rocile vulcanice să fie aruncate până la o distanţă de 1,2 km în eventualitatea unei erupţii.

Avertizarea vine la o săptămână după ce un militar din armata japoneză şi-a pierdut viaţa lovit de pietre în urma erupţiei neaşteptate a vulcanului Kusatsu-Shirane, care a împrăştiat cenuşă şi pietre asupra schiorilor aflaţi în staţiunea de munte alăturată, în centrul Japoniei.

Înregistrările video făcute de schiori arată norul de cenuşă neagră şi fierbinte şi pietre care cădeau la vale. Unele dintre acestea au făcut găuri în acoperişul metalic al unui teleferic. Unsprezece oameni au fost răniţi şi aproximativ 100 de schiori s-au refugiat într-un adăpost timp de mai multe ore până au fost salvaţi.

Zao, ca şi Kusatsu-Shirane, este o staţiune turistică populară, cunoscută pentru ''monştrii de zăpadă'' creaţi de vaporii de apă care îngheaţă pe copaci. Pârtiile sunt pline de turiştii care practică schiul iarna şi drumeţii în alte anotimpuri.

Japonia are un număr de 110 vulcani activi, dintre care 47 se află sub o permanentă monitorizare. În septembrie 2014, 63 de persoane au fost ucise pe muntele Ontake, cel mai grav dezastru vulcanic care a avut loc în Japonia în ultimii 90 de ani.AGERPRES

×
Subiecte în articol: vulcanul Zao