x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nobel pentru China?

Nobel pentru China?

de Anca Aldea    |    10 Mar 2010   •   00:00

Un număr record de candidaţi s-au înscris la Premiul Nobel pentru Pace, a anunţat Institutul Nobel din Oslo, citat de AFP. "Au fost depuse 237 de candidaturi, dintre care 38 aparţin unor organizaţii. Este un număr record", a declarat Geir Lundestad, directorul institutului, amintind că anul trecut, când preşedintele SUA, Barack Obama, a câştigat Nobelul pentru Pace, au fost înregistrate doar 205 candidaturi.

Deşi listele sunt considerate secrete, unele nume ajung în presă, cum s-a întâmplat şi anul acesta: cei mai mulţi sunt chinezi - Liu Xiaobo, intelectual şi apărător al drepturilor omului, condamnat recent la 11 ani de închisoare pentru incitare la răsturnarea regimului de la Beijing; disidentul Hu Jia; Gao Zhisheng (unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi ai drepturilor omului din China); activistul Chen Guangcheng (aflat de patru ani în închisoare pentru încălcarea proprietăţii, după un proces de două ore la care avocaţii bărbatului nu au avut acces); activista Rebiya Kadeer, apărătoarea drepturilor minorităţii musulmane uigure din China.

Pe listă se mai află ONG-ul rus Memorial, de apărare a drepturilor omului, şi unul dintre membri săi, Svetlana Gannucikina, precum şi doi americani (Larry Roberts şi Vint Cerf) şi un britanic (Tim Berners-Lee), care au inventat internetul şi pagina de socializare Twitter, folosită tot mai des de opoziţia iraniană.

×
Subiecte în articol: externe