x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NOPŢI FIERBINŢI LA MADRID / Români în războiul mafiilor din discoteci

NOPŢI FIERBINŢI LA MADRID / Români în războiul mafiilor din discoteci

de Mihaela Matachita    |    15 Ian 2009   •   00:00

Valul de violenţe nocturne, în care se înscrie recenta ucidere a unui român la intrarea unei discoteci, a stricat reputaţia nopţilor senine şi electrizante din capitala Spaniei.



Un client bătut de moarte cu bastonul, împuşcături soldate cu morţi sunt numai două din şirul de violenţe datorate bodyguarzilor de discoteci în ultimul timp la Madrid. Şi toate acestea, pe fondul rivalităţilor mafiote.  

Două clanuri cu metode brutale se luptă pentru controlul unui business mai puţin curat, securitatea nenumăratelor baruri de noapte, cluburi şi discoteci. Potrivit poliţiei spaniole, o bandă de "gorile" spaniole, Miami, demantelată parţial de mai multe ori în cursul ultimilor ani, se confruntă cu concurenţa crescândă a "Bulgarilor", un clan "paramilitar" cu accent slav.       

MOARTE
Presa, care  a numit această luptă "războiul discotecilor", a relatat cea mai recentă confruntare. În noaptea de duminică spre luni, o serie de împuşcături s-a soldat cu doi morţi şi trei răniţi. După o scurtă altercaţie, un spaniol se pare al bandei din Miami l-a doborât cu un glonţ în gât pe Cătălin Ştefan Crăciun, şeful "debarasorilor" de la Heaven, o discotecă din centrul Madridului. Românul, descris de AFP drept "impozant" şi cu părul de pe cap ras, era judecat pentru o răpire. Potrivit cotidianului El Pais, Crăciun era locotenentul şefului "Bulgarilor", el însuşi legat de  "Şeriful din Coslada", şeful poliţiei dintr-o suburbie madrilenă, locuită de români, arestat în luna mai pentru corupţie. Agresorul, urmărit în fuga sa, a mai rănit doi bodyguarzi şi un client, apoi a omorât angajatul spaniol al unui alt local de noapte. Când, în sfârşit, a fost prins mai ţinea pistolul, un Glock, în mână. Majoritatea celor 700 de clienţI care dansau în subsolul lkocalului nu şi-au dat seama de ce se întâmplă. Ei au fost evacuaţi prin ieşirea de urgenţă.         

PUROI
În aceeaşi noapte, la interval de numai o oră şi la mai puţin de un kilometru distanţă, un columbian a fost rănit în cap de un glonţ la ieşirea dintr-un bar de noapte, într-un atac aparent fără legătură cu primul.  

Înaintea acestor agresiuni, joia trecută, un ex-caid Columbian al drogurilor a fost executat cu sânge rece de către un ucigaş profesionist în camera sa dintr-un spital madrilen. Aceste trei incidente sângeroase au sunat alarma, ministrul de Interne, socialistul Alfredo Perez Rubalcaba, declarând că lupta împotriva crimei organizate la Madrid şi în regiune trebuie inclusă printre priorităţi. Unii bodiguarzi sunt bănuiţi că mai curând controlează decât împiedică vânzarea drogurilor în discoteci, sunt recuperatori de datorii, ori comit răpiri. Au "ţâşnit" în rubricile de actualităţi ale mass media spaniole în noiembrie când unul a bătut până la moarte un tânăr de 18 ani fără "trecut". O revistă a publicat anul trecut o înregistrare telefonică în care o actriţă cunoscută pentru viaţa ei sentimentală furtunoasă cerea unui membru al bandei Miami să aplice o corecţie unui jurnalist de televiziune.

Autorităţile au închis mai multe localuri de noapte şi săli de concert pentru nereguli de autorizaţie sau de securitate. Dar bodiguarzii supravieţuiesc şi nu duc lipsă de clienţi.           

×
Subiecte în articol: externe