x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul submarin nuclear rusesc a testat cu succes lansarea rachetei balistice intercontinentale Bulava

Noul submarin nuclear rusesc a testat cu succes lansarea rachetei balistice intercontinentale Bulava

de Redacția Jurnalul    |    05 Noi 2023   •   18:00
Noul submarin nuclear rusesc a testat cu succes lansarea rachetei balistice intercontinentale Bulava
Sursa foto: Hepta

Noul submarin cu propulsie nucleară al Rusiei, Imperator Alexandru al III-lea, a efectuat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava, proiectată să transporte focoase nucleare, a anunțat duminică Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

„Lansarea unei rachete balistice este elementul final al testelor de stat, după care se va lua o decizie de acceptare a crucișătorului în Marina Militară”, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație pe Telegram. Instituția nu a precizat când a avut loc testul.

Președintele Vladimir Putin a făcut presiuni pentru ca Rusia să își mențină descurajarea nucleară pentru a contracara ceea ce el numește amenințări crescânde la adresa securității, în timp ce legăturile dintre Moscova și Occident sunt la un nivel scăzut din cauza războiului din Ucraina. 

Racheta intercontinentală, lansată dintr-o poziție subacvatică în Marea Albă, în largul coastei nordice a Rusiei, a lovit o țintă aflată la mii de kilometri distanță, în peninsula Kamchatka, în Extremul Orient rus.

Crucișătorul cu rachete strategice din clasa Borei este echipat cu 16 rachete Bulava și arme moderne cu torpile.

Liderul de la Kremlin a luat parte în decembrie la o ceremonie de punere la apă a navei Imperator Alexander III, a precizat agenția de presă de stat TASS.

Marina Militară are în serviciu trei submarine cu propulsie nucleară din clasa Borei - unul finalizează testele și alte trei sunt în construcție, a precizat Ministerul Apărării.

Racheta Bulava, cu o lungime de 12 metri, are o rază de acțiune estimată la aproximativ 8.000 km și poate transporta până la 6 focoase nucleare. Aceasta a devenit piatra de temelie în partea navală a triadei nucleare a Rusiei.

×