x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua armată a Germaniei va fi pe bază de voluntariat și cu efective reduse

Noua armată a Germaniei va fi pe bază de voluntariat și cu efective reduse

06 Apr 2021   •   19:24
Noua armată a Germaniei va fi pe bază de voluntariat și cu efective reduse

Noul serviciu militar în Germania va fi voluntar, cu efective reduse și se va numi ''Apărarea Patriei'' sau ''Un An pentru Germania''. Obiectivul este consolidarea forţelor armate în faţa unor crize punctuale, catastrofe naturale şi de mediu, exclusiv interne, a anunţat ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, citată de EFE.

Stagiul va consta perioadă scurtă de instrucţie militară, de şase luni, apoi participanţii vor avea statut de rezervişti timp de şase ani.

Va fi o armată a unei societăți democrate, fără conotații naționaliste. Instrucția va cuprinde două părți, cu prezență fizică și la distanță, pentru ca particpanții să-și poată continua studiile și serviciul.

Prima promoție va cuprinde 1.000 de tineri, care nu vor particpa la misiunii internaționale. 

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat formal în Germania, la 1 iulie 2011, în urma unei decizii a celui de-al doilea executiv al cancelarului Angela Merkel şi după îndelungi discuţii în interiorul blocului politic conservator. Adversarii suspendării stagiului militar obligatoriu susţin că o armată de profesionişti implică riscul atragerii în rândurile ei a unor simpatizanţi ai extremei drepte sau a unor fanatici .

Reforma armatei germane a condus la o reducere graduală a efectivelor, de la circa 240.000 în 2011 la aproximativ 170.000 în prezent. 

×
Subiecte în articol: armata germaniei germania