x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă directivă europeană privind securitatea jucăriilor

Nouă directivă europeană privind securitatea jucăriilor

de Marina Constantinoiu    |    20 Iul 2011   •   09:59
Nouă directivă europeană privind securitatea jucăriilor

Noua directiva europeana privind securitatea jucariilor intra de miercuri in vigoare, inlocuind vechea legislatie din 1988. Directiva pentru securitatea jucariilor cere mai multa responsabilitate din partea producatorilor si distribuitorilor de jucarii din Uniunea Europeana, punand protectia copiilor pe primul loc, relateaza Radio Romania, citat de Rador.

Anul trecut, de Craciun, in Uniunea Europeana s-au vandut jucarii in valoare de peste 15 miliarde de euro. Industria europeana de jucarii reprezinta 25% din cea mondiala. Franta, Germania, Italia, Irlanda, Spania, Marea Britanie, Cehia si Polonia au acoperit, in 2009, 80% din productia interna. In 2010, valoarea jucariilor importate de statele membre a fost de aproape 7 miliarde de euro. Peste 85% dintre jucariile importate vin din China, suficiente motive pentru o noua legislatie europeana care intra azi in vigoare si care are grija ca jucariile care ajung la copiii nostri sa nu le puna viata in pericol. Dar orice legislatie este inutila, daca nu se aplica - a spus, la sfarsitul lunii trecute, la Rotterdam, comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani.

Noua legislatie impune declaratii din partea producatorilor pentru siguranta produselor conform cerintelor europene, iar importatorii trebuie sa verifice autenticitatea acestor declaratii. Inainte de plasarea unei noi jucarii pe piata, producatorii si distribuitorii vor trebui sa se asigure ca nu exista riscuri pentru copii. Jucariile pe care de acum incolo le veti gasi in pachetele cu alimente trebuie sa fie ambalate separat. Directiva interzice jucariile care pot fi accesate numai dupa ce alimentele din pachet au fost consumate. Principalele riscuri identificate de Comisia Europeana se refera la asfixiere cu jucarii de mici dimensiuni, afectiuni ale rinichilor si ficatului, din cauza jucariilor din plastic moale in componenta caruia se regasesc substante chimice daunatoare, incendii cu jucarii contrafacute inflamabile. 20% din productia interna inseamna jucarii pentru copii care nu trec de varsta prescolara, papusi, animale din plus, autovehicule, electronice sunt printre cele mai populare categorii de jucarii.

×