x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua preşedinţie europeană

Noua preşedinţie europeană

de George Daniel Ripa    |    02 Iul 2007   •   00:00
Noua preşedinţie europeană
Sursa foto: MARCUS BRANDT/

Portugalia a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar premierul de la Lisabona a involburat deja apele, anunţănd un conflict cu Franţa pe tema integrării Turciei.

UE - Germania a predat ştafeta Portugaliei

Portugalia a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar premierul de la Lisabona a involburat deja apele, anunţănd un conflict cu Franţa pe tema integrării Turciei.


Jose Socrates, premierul Portugaliei, ţară ce a preluat sămbătă, de la Germania, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a anunţat că susţine integrarea Turciei in organizaţia europeană, insă analiştii amintesc că marea provocare a mandatului său rămăne Constituţia europeană. Jose Socrates este văzut in ţară sa ca unul dintre cei mai reformatori premieri din ultimele decenii. Presa de la Lisabona consideră că socialistul Socrates este genul de om care nu se dă in lături de la a lua măsuri dureroase pe termen scurt, dacă acestea sunt benefice Portugaliei. Â

Atăt timp căt povestea tratatului constituţional nu va cădea in derizoriu in timpul preşedinţiei portugheze, aceasta va fi văzută ca un succes.

TURCIA ŞI TRATATUL. Intregul proces riscă să devină insă unul politic, deoarece anumite state care au căzut de acord asupra unor puncte ar putea acum să ceară renegocierea, crede Sebastian Kurpas, expert in problemele UE la Centrul de Studii Politice europene de la Berlin, care oferă in acest sens exemplul Poloniei. In ciuda atitudinii pesimiste a presei internaţionale, Socrates şi-a anunţat recent intenţia de a finaliza negocierile privind adoptarea unui tratat constituţional, recunoscănd totuşi că intregul proces va fi "intensiv şi complex". Ca şi cum tratatul constituţional nu era de ajuns, Socrates a deschis un nou front de luptă in interiorul UE, anunţănd că susţine integrarea Turciei, in ciuda opoziţiei dure a Franţei. "In această abordare a problemei Turciei trebuie să ne respectăm cuvăntul", a declarat Socrates. El a cerut totodată respectarea angajamentelor pe care UE şi le-a luat in faţa Ankarei, in urmă cu doi ani, cănd s-au deschis negocierile de aderare cu Turcia.

×
Subiecte în articol: externe