x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua strategie a Casei Albe: SUA vor să pună Rusia la pământ pentru a evita și alte invazii ale lui Putin

Noua strategie a Casei Albe: SUA vor să pună Rusia la pământ pentru a evita și alte invazii ale lui Putin

de Şerban Mihăilă    |    27 Apr 2022   •   07:40
Noua strategie a Casei Albe: SUA vor să pună Rusia la pământ pentru a evita și alte invazii ale lui Putin

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina s-a transformat într-un război de uzură și nu se întrevede niciun acord de pace, SUA și aliații lor au un nou obiectiv pe termen lung pentru confruntarea de pe frontul ucrainean. Alianța transatlantică vrea acum ca Rusia să fie înfrântă atât de rău, încât să nu mai aibă vreodată forța militară și economică să-și atace vecinii. 

Acest mesaj a fost transmis extrem de clar, la începutul săptămânii, chiar de către secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care le-a declarat reporterilor, după o vizită la Kiev, că „vrem să vedem Rusia slăbită în așa măsură încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a provocat prin invadarea Ucrainei!”.

La scurt timp, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a precizat că afirmația lui Austin este în concordanță cu obiectivele Americii din ultimele luni și anume „să transforme această invazie într-un eșec strategic pentru Rusia”.

„Vrem ca Ucraina să câștige!”, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de CNN. „Unul dintre obiectivele noastre a fost să limităm capacitatea Rusiei de a face din nou așa ceva, așa cum a spus secretarul Austin. Din acest motiv îi înarmăm pe ucraineni cu arme și echipamente pentru a se apăra de atacurile rusești. Tot din acest motiv folosim sancțiuni și controale ale exporturilor care vizează direct industria de apărare a Rusiei, tocmai pentru a submina puterea economică și militară a rușilor de a-și amenința și ataca vecinii.”, a precizat el.

Mesaj pe față

Până acum, oficialii de la Washington fuseseră reticenți față de enunțarea publică a obiectivului lor de a face Rusia să eșueze în mod usturător pe câmpul de luptă, în vederea neutralizării Moscovei pe termen lung. Ei au evitat acest tip de retorică, crezând că se mai poate ajunge la o înțelegere negociată a conflictului. 

De acum încolo, însă, lucrurile par să se schimbe radical. Oficiali din anturajul lui Austin susțin că mesajul de după vizita la Kiev este unul pe care secretarul Apărării intenționează să îl reia. 

Putin nu s-ar opri după Ucraina

Schimbarea de strategie s-a produs în ultimele săptămâni, pe fondul unei toleranțe occidentale tot mai mari față de riscul crescut generat de trimiterea unui armament din ce în ce mai complex în sprijinul Ucrainei. 

Poziția tot mai îndrăzneață a Occidentului s-a datorat, în mare parte, performanțelor slabe ale armatei lui Putin, precum și pierderilor semnificative suferite de trupele rusești pe linia frontului.

Noua strategie a administrației Biden reflectă convingerea că obiectivele președintelui Vladimir Putin în Ucraina nu se vor încheia dacă acesta reușește să pună mâna pe o parte din teritoriul țării vecine, așa cum a procedat, de altfel, după anexarea Crimeei, în 2014. 

„Chiar dacă rușii vor veni cu o soluție prin care Putin obține o parte din Donbas și criza  intră în stare de latență, logica spune că ar exista o perspectivă riscantă. Prin urmare, ceea ce rușii pot cuceri pe câmpul de luptă în această fereastră nu este doar o victorie pe termen scurt, ci și o strategie pe termen lung!”, a avertizat un diplomat britanic, citat de CNN. 

În prezent, mai ales după masacrul comis de ruși în orașul ucrainean Bucha, tot mai mulți oficiali americani și occidentali sunt convinși că Rusia trebuie să fie lovită atât de tare din punct de vedere economic și militar, încât agresivitatea sa să fie oprită definitiv, au afirmat surse ale administrației Biden pentru CNN. 

„Rușii au pierdut deja o mulțime de echipamente militare și numeroase trupe (...) Vrem să vedem că nu mai au puterea să-și refacă foarte rapid această capacitate!”, a sintetizat Lloyd Austin, luni, noua filozofie a Casei Albe. 

Înarmare pe bandă rulantă

Oficialii administrației Biden sunt optimiști că acesta este un obiectiv realizabil. Sub acoperirea anonimatului, surse de la Washington, citate de presa de peste Ocean, sunt de părere că sprijinul militar continuu acordat Ucrainei ar putea provoca rușilor lovituri devastatoare, care ar afecta capacitățile lor militare pe termen lung, în beneficiul strategic al SUA. 

De altfel, americanii au început să trimită Ucrainei echipamente mai grele și mai sofisticate, pe care se abținuseră să le furnizeze în trecut, inclusiv obuziere performante și drone tactice „Phoenix Ghost”.

„Privim acest ajutor ca pe o investiție în amputarea armatei și marinei rusești pentru următorul deceniu!”, a declarat o sursă din Congres american, familiarizată cu asistența militară în curs de derulare pentru Ucraina, citată de CNN.

La rândul ei, secretarul de Presă al Casei Albe, Jen Psaki, le-a spus reporterilor, la începutul săptămânii, că, deși, „în mod evident, în acest moment războiul se desfășoară în Ucraina”, SUA și aliații lor „caută, de asemenea, să împiedice Rusia să își extindă eforturile și obiectivele trasate de președintele Putin și dincolo de acest teritoriu.”.

Echilibristica sancțiunilor

În același timp, însă, alte surse din administrația Biden remarcă faptul că SUA și aliații lor încearcă „să strângă șurubul” cu grijă atunci când vine vorba despre sancționarea Rusiei, atât din cauza daunelor colaterale pe care pedepsele dure le-ar putea provoca economiei globale, cât și din cauza riscului ca Putin să riposteze cu agresivitate dacă este încolțit prea insistent de către comunitatea internațională. 

O sursă familiarizată cu evaluările serviciilor de spionaj ale SUA în privința Rusiei susține că „există cu siguranță un echilibru care trebuie luat în considerare” atunci când se pedepsește o țară, „fie că este vorba despre spațiul sancțiunilor sau despre spațiile militar și al sprijinului de informații".

Potrivit sursei citate de CNN, chiar dacă SUA consideră în continuare că limitele impuse de Putin pentru utilizarea armelor nucleare nu s-au schimbat, „una dintre aceste «linii roșii» este stabilitatea regimului” de la Moscova. Altfel spus, Putin ar putea să riposteze dacă simte că puterea sa este serios amenințată.

Pe de altă parte, un alt oficial american a mărturisit că, în opinia sa, comentariile lui Austin nu au fost de ajutor tocmai din acest motiv, dar și pentru că ar putea da apă la moară propagandei rusești, potrivit căreia sprijinul NATO și al SUA pentru Ucraina este doar un joc de putere.

Scopul nu este acela de a le spune rușilor că „indiferent ce se întâmplă, SUA și NATO vă vor slăbi”, a continuat oficialul, ci mai degrabă că Occidentul va sancționa Rusia atât timp cât aceasta se află în război cu Ucraina.

De altfel, deocamdată, poziția Departamentului de Stat american este neschimbată: sancțiunile impuse de SUA și aliații lor sunt un răspuns la războiul de agresiune declanșat de Putin în Ucraina și au scopul de a împiedica Kremlinul să-și finanțeze „mașinăria de război”. De asemenea, un purtător de cuvânt al diplomației americane a adăugat recent că „măsurile punitive sunt menite să-i pedepsească pe cei care susțin în mod activ războiul brutal și neprovocat al lui Putin, nefiind adoptate pentru a face rău poporului rus.”.

Casa Albă nu se mai teme de ruși

Performanțele militare slabe ale Rusiei, precum și pierderile grele suferite pe câmpul de luptă de armata lui Putin au contribuit în mod semnificativ la poziția tot mai îndrăzneață a SUA, au recunoscut alți oficiali de la Washington. 

Până de curând, americanii erau îngrijorați că trimiterea de artilerie grea ar putea fi privită de Moscova ca o provocare. Biden a anunțat, însă, în ultima lună, noi ajutoare de miliarde de dolari către Ucraina, constând în tancuri, rachete și muniție, într-un indiciu clar că o parte din îngrijorările inițiale privind escaladarea conflictului au dispărut.

De asemenea, SUA se pregătesc să instruiască forțele armate ucrainene cu sisteme de armament mai moderne, utilizate în cadrul NATO, a anunțat Austin. Decizia va permite Americii și aliaților săi să furnizeze Ucrainei mai rapid arme mai puternice, deoarece aceste sisteme sunt mult mai ușor de obținut decât echipamentele din epoca sovietică pe care Occidentul a trebuit să le livreze până acum.

Biden însuși a intensificat în mod constant retorica contra lui Putin. El a trecut de la a-l numi pe liderul rus „criminal de război” la a spune că acesta nu poate rămâne la putere, acuzându-l de comiterea unui genocid - în pofida îngrijorării unora dintre consilierii de la Casa Albă față de utilizarea unui limbaj ce ar putea determina o ripostă din partea lui Putin.

Biden a minimalizat însă aceste îngrijorări în privat, spunând că a rosti ceea ce este evident e mult mai important decât riscul unei posibile escaladări. El ar mai fi remarcat că forța militară a Rusiei nu pare atât de puternică pe cât credeau odată SUA.

 

Privim ajutorul acordat Ucrainei ca pe o investiție în amputarea armatei și marinei rusești pentru următorul deceniu!

Sursă din Congresul SUA

„Atât timp cât Putin va conduce, Rusia va fi un actor malign. O Rusie mai slabă înseamnă o lume mai stabilă.”

Ambasadorul Nathan Sales

 

×