x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă yemeniţi, transferaţi de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay în Arabia Saudită

Nouă yemeniţi, transferaţi de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay în Arabia Saudită

17 Apr 2016   •   13:50
Nouă yemeniţi, transferaţi de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay în Arabia Saudită

Statele Unite au transferat nouă yemeniţi de la centrul militar american de detenţie de la Guantanamo Bay, în Cuba, către Arabia Saudită, au anunţat oficiali americani, relatează BBC News.

Riyadhul a acceptat să primească deţinuţii deoarece Yemenul este considerată o ţară prea instabilă să-i primească.

În urma acestui transfer, 80 de deţinuţi mai rămân în închisoarea militară americană - marea majoritate încarceraţi în urmă cu peste un deceniu, fără să fie acuzaţi sau judecaţi.

Preşedintele american Barack Obama vrea să închidă centrul de detenţie înainte să-şi finalizeze mandatul.

Transferul are loc în urma unui acord între cele două ţări, cu doar câteva zile înainte ca Obama să participe la un summit al aliaţilor arabi de la Golful Persic, găzduit de saudiţi.

Acest transfer face parte dintr-un efort al Administraţiei americane de a elibera deţinuţi consideraţi că prezintă un risc scăzut.

Casa Albă vrea să transfere restul deţinuţilor pe teritoriul Statelor Unite, însă Congresul se opune.

"Statele Unite sunt recunoascătoare Guvernului regatului Arabiei Saudite pentru gestul umanitar şi voinţa de a susţine eforturile americane în curs în vederea închiderii instalaţiei de detenţie de la Guantanamo Bay", a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Între aceşti deţinuţi de află şi Tariq Ba Odah, care a fost hrănit cu forţa, zilnic, după ce a intrat în greva foamei în 2007.

"Transferul domnului Ba Odah astăzi (vineri) pune capăt celui mai îngrozitor capitol din istoria sordidă a (închisorii militare americane de la) Guantanamo", a declarat Omar Farah, unul dintre avocaţii săi.

Toţi deţinuţii eliberaţi urmează să fie incluşi într-un program guvernamental de reabilitare în Arabia saudită, care vizează reintegrarea militanţilor în societate, a declarat un oficial american.

În urma acestor eliberări, numărul deţinuţilor de la Guantanamo atinge cel mai mic nivel de la înfiinţarea instalaţiei, în urmă cu 14 ani.

Alţi 26 de deţinuţi au primit aprobarea să fie eliberaţi până la sfârşitul acestei veri.

Casa Albă a prezentat Congresului, în februarie, un plan în vederea închiderii centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay - ale cărui cheltuieli de administrare se ridică la suma de 445 de milioane de dolari anual.

Închisoarea operează într-o bază navală americană în sud-estul Cubei.

Fostul preşedinte american George W. Bush a înfiinţat acest centru de detenţie, în care au fost încarceraţi străini suspectaţi de terorism după atacurile de la 11 septembrie.

Casa Albă afirmă că nu poate oferi numele persoanelor deţinute la Guantanamo, însă ziarul New York Times a publicat o listă.

Sursa: news.ro

×