x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul lider al CDU menține politica Angelei Merkel

Noul lider al CDU menține politica Angelei Merkel

de Şerban Mihăilă    |    18 Ian 2021   •   08:45
Noul lider al CDU menține politica Angelei Merkel
Sursa foto: Agerpres

Armin Laschet a fost ales, la sfârșitul săptămânii trecute, preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania. El este un aliat loial al cancelarului Angela Merkel şi intenţionează să menţină direcţia de centru-dreapta a formaţiunii politice conservatoare, prin măsuri de coeziune socială. Laschet se află în pole position pentru a deveni următorul cancelar al țării.

 

În vârstă de 59 de ani, Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a declarat că va menţine „direcţia politică de centru” a Uniunii Creştin-Democrate, relatează dpa, AFP și Reuters. „Vom câştiga scrutinul legislativ, doar dacă menţinem forţa politicilor de centru”, a precizat el, subliniind că CDU, o formaţiune de centru-dreapta, cu politici conservatoare, „nu are nevoie de un manager de companie” la conducere, ci de un lider care să păstreze coeziunea partidului. Începând din 2012, Laschet a fost unul dintre vicepreşedinţii CDU, având o abordare politică pe care a descris-o drept „echilibrată şi de centru”, cu măsuri de coeziune socială, pace socială şi economie socială de piaţă. Împreună cu Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii, Laschet pledează pentru „modernizarea Germaniei”, pentru „o nouă dinamică economică”, pentru „securitate” şi „şanse corecte la educaţie”, manifestând „toleranţă zero faţă de infracţionalitate şi extremism”. „Ne aşteaptă alegeri mai importante”, a afirmat Laschet, imediat după ce a devenit preşedinte al CDU, referindu-se la scrutinul parlamentar programat în septembrie, în Germania. Friedrich Merz, clasat pe locul doi în cursa pentru poziţia de lider CDU, l-a felicitat pe Laschet şi i-a urat „succes”. Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegaţi invitaţi să voteze, Laschet l-a devansat pe Merz (466 voturi), rival istoric al cancelarului şi adept al unei schimbări majore, spre dreapta, a formațiunii politice conservatoare.

 

Luptă pentru funcția de cancelar

Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru „Uniune”, alianţa între CDU şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU). Scrutinul intern pentru desemnarea liderului CDU nu stabilește însă în mod automat candidatul pentru postul de cancelar al Germaniei, în contextul în care nu este exclusă desemnarea pentru această funcţie a liderului CSU, Markus Söder. În decembrie, Laschet se declarase în favoarea luării deciziei desemnării candidatului la funcţia de cancelar împreună cu CSU.

„Vom stabili de comun acord. Eu cred că un preşedinte al CDU trebuie să confere respect şi partidului aliat. Este ceva principial. Ambele variante sunt viabile. Ambii preşedinţi, ai CDU şi CSU, vor face o propunere. Aşa a fost mereu în ultimii ani. În cazul în care un preşedinte al CDU ar exclude posibilitatea ca un preşedinte al CSU să devină candidat, acest lucru nu ar fi corect. Liderul care va avea cele mai mari şanse să câştige scrutinul parlamentar va deveni candidat pentru funcţia de cancelar. În unele situaţii, sondajele arătau că Söder avea şanse slabe în scrutinul parlamentar naţional, acum are cele mai bune şanse. Sondajele oscilează”, a explicat Laschet.

La rândul său, Markus Söder, liderul CSU, filiala din Bavaria a CDU, l-a felicitat pe Armin Laschet şi a anunţat că aşteaptă să colaboreze. „Mă bucur să colaborăm. Împreună vom continua povestea de succes a CDU/CSU”, a transmis Söder, prin Twitter. Scrutinul parlamentar din Germania este programat pe 26 septembrie 2021.

 

Liderul care va avea cele mai mari şanse să câştige scrutinul parlamentar va deveni candidat pentru funcţia de cancelar”.

Armin Laschet

×
Subiecte în articol: armin laschet angela merkel germania CDU