x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul premier al Regatului Unit dă undă verde Ucrainei să atace ținte din Rusia cu armament britanic

Noul premier al Regatului Unit dă undă verde Ucrainei să atace ținte din Rusia cu armament britanic

de Redacția Jurnalul    |    10 Iul 2024   •   22:00
Noul premier al Regatului Unit dă undă verde Ucrainei să atace ținte din Rusia cu armament britanic
Sursa foto: Hepta

Noul premier al Marii Britanii, Keir Starmer, a anunțat că Ucraina poate folosi rachete britanice pentru a lovi în interiorul Rusiei. Depinde de Ucraina cum vrea să se apere, a spus noul lider britanic. Oficialii ruși au reacționat calificând declarația drept „iresponsabilă”.

Keir Starmer a spus că depinde de Ucraina să decidă cum folosește rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, indicând faptul că ucrainenii vor avea voie să lovească ținte în interiorul Rusiei.

Prim-ministrul a spus că ajutorul oferit de Marea Britanie a fost „în scopuri defensive”, dar Kievul poate „decide cum să-l desfășoare în aceste scopuri defensive”, potrivit Sky News.

Bloomberg a raportat puțin mai multe detalii despre răspunsul lui Sir Keir la întrebare, care a venit în timp ce vorbea cu jurnaliştii în drum spre summitul NATO de la Washington.

Și publicația Bloomberg l-a citat pe liderul laburist spunând că rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune ar trebui „în mod evident să fie utilizate în conformitate cu dreptul internațional umanitar”.

Fostul ministru de externe Lord Cameron din guvernul conservator care și-a încheiat mandatul, a făcut comentarii similare despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor Storm Shadow la începutul acestui an.

Rușii au reacționat după declarația noului premier britanic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „dacă este adevărat”, atunci „acesta este un alt pas iresponsabil către creșterea tensiunii și escaladarea situației”.

×