x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul președinte din Sri Lanka a depus jurământul. El nu este foarte popular în țară

Noul președinte din Sri Lanka a depus jurământul. El nu este foarte popular în țară

21 Iul 2022   •   11:11
Noul președinte din Sri Lanka a depus jurământul. El nu este foarte popular în țară
Sursa foto: Hepta

Ranil Wickremesinghe este noul președinte din Sri Lanka după ce a depus jurământul în cadrul ceremoniei de învestitură.

Ranil Wickremesinghe a depus jurământul în funcția de președinte promițând că va scoate țara din criza economică. Președintele, în vârstă de 73 de ani, a depus jurământul joi, în complexul păzit al parlamentului, potrivit BBC.

Fostul prim-ministru este considerat extrem de nepopular în rândul populației, însă unii protestatari au declarat că îi vor acorda o șansă. Sri Lanka se află în prezent în mijlocul unor tulburări în masă din cauza unei grave crize economice.

Mulți dau vina pe fostul președinte pentru gestionarea defectuoasă a crizei, dar îl consideră pe Wickremesinghe ca fiind o parte a problemei. Totuși, au fost puține demonstrații pe străzi a doua zi după ce Wickremesinghe a câștigat votul în parlament.

Securitatea a rămas strictă în jurul clădirilor guvernamentale din capitală.

„El este aici și vom vedea care sunt acțiunile sale. Dacă nu primim mâncare, medicamente, vom ieși în stradă", a declarat o femeie.

Wickremesinghe a obținut o majoritate puternică în Parlament, cu sprijinul partidului de guvernământ, Frontul Popular din Sri Lanka (SLPP). El l-a învins cu 134 de voturi la 82 pe principalul său rival, Dullus Alahapperuma, un deputat dizident din partidul de guvernământ, susținut de opoziție.

Wickremesinghe urmărește să restabilească stabilitatea politică pentru ca țara să poată relua negocierile cu Fondul Monetar Internațional în vederea obținerii unui ajutor financiar. El a declarat în fața parlamentului că națiunea se află „într-o situație foarte dificilă" și că urmează „provocări mari".

Sri Lanka este măcinată de luni de zile de proteste, deoarece țara este efectiv în faliment și se confruntă cu penurii acute de alimente, combustibil și alte bunuri de bază.

Săptămâna trecută, zeci de mii de protestatari au mărșăluit pe străzile din Colombo, cerând demisia fostului președinte Gotabaya Rajapaksa și a lui Wickremesinghe. Rajapaksa a fugit din țară și a ajuns în Singapore, de unde și-a prezentat demisia oficială.

Wickremesinghe nu a demisionat, deși inițial se oferise să o facă, și a acceptat funcția de președinte interimar în momentul în care Rajapaksa a fugit. Când a preluat funcția de președinte interimar, săptămâna trecută, a ordonat armatei să facă tot ce este necesar pentru a restabili ordinea publică, după ce protestatarii au luat cu asalt și au ocupat clădirile guvernamentale. De asemenea, el a prelungit starea de urgență națională.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sri lanka