x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul primar de Chicago, nepotul unui emigrant român

Noul primar de Chicago, nepotul unui emigrant român

de Carmen Plesa    |    23 Feb 2011   •   13:37
Noul primar de Chicago, nepotul unui emigrant român
Sursa foto: /Reuters
153358-2011-02-23t034457z-1281552113-gm1e72n0wpl01-rtrmadp-3-usa-politics-illinois-1.jpg


Noul primar al oraşului Chicago, Rahm Emanuel (51 de ani), este nepotul unui emigrant care a ajuns în Statele Unite ale Americii din România.

"Pentru mine, Rahm Emanuel, nepotul lui Herman Smulivitz, care a venit în acest oraş în 1917, de la graniţa ruso-română, pe când avea 13 ani, pentru a scăpa de pogromuri, şi fiul lui Benjamin Emanuel, care a venit aici în 1959 din Israel pentru a începe o carieră medicală, este o mare realizare personală", a declarat Rahm Emanuel la aflarea rezultatelor. Noul primar, care câştigat marţi din primul tur, cu 55% din voturi, a fost şeful de cabinet al preşedintelui Barack Obama, iar la Casa Albă a fost supranumit "Rhambo", după celebrul personaj de film.

Mama lui Rahm, Marsha Emanuel, născută Smulevitz, este fiica unui Herman Smulivitz, "un imigrant moldovean" care s-a remarcat ca boxer, dar şi ca lider de sindicat, a scris presa din SUA.

Marsha Emanuel, care a apărut alături de fiul său după ce a fost anunţat rezultatul alegerilor, a lucrat ca asistent în radiologie, însă s-a remarcat în special ca activistă pentru drepturile omului. Presa americană scrie despre mama noului primar de Chicago că a mărşăluit alături de Martin Luther King şi că a fost de mai multe ori arestată pentru opiniile şi acţiunile ei.

Aceeaşi Marsha a fost în vremea tinereţii prima deţinătoare a unui club de rock and roll în zona Chicago. Astăzi, mama primarului de Chicago continuă să lucreze, activând ca asistent social în domeniul psihiatriei.

La puţin timp după anunţarea rezultatelor alegerilor din Chicago, Barack Obama a transmis felicitări noului primar. "Rahm va fi un primar  extraordinar pentru Chicago", a spus preşedintele american, care l-a susţinut pe parcursul campaniei.

Şi fostul preşedinte Bill Clinton a venit la Chicago, în timpul campaniei electorale, pentru a-l susţine pe Rahm Emanuel. Proaspătul primar a făcut parte şi din echipa de consilieri a lui Bill Clinton, între 1993 şi 1998. De altfel, se spune că Rahm Emanuel i-a inspirat în crearea personajului Josh Lyman pe producătorii serialului "Viaţa la Casa Albă".

La două zile după ce a câştigat alegerile prezidenţiale, Barack Obama l-a numit pe Rahm Emanuel şeful său de cabinet. A renunţat la Casa Albă din octombrie anul trecut, pentru a se înscrie în campania pentru primăria oraşului Chicago.

Noul primar a ajuns cunoscut şi pentru câteva gesturi de pomină pe care le-a făcut în cariera sa de consilier politic. Se spună că Emanuel i-a trimis un peşte mort, într-o cutie, unui realizator de sondaje care trimisese prea târziu nişte rezultate. Într-o noapte, la un dineu, după alegerile din 1996, Rahm Emanuel era atât de furios pe inamicii preşedintelui, încât a apucat un cuţit de friptură de pe masă şi a început să numească o listă de trădători, strigând "Mort"... "Mort"... "Mort" după fiecare şi înfingând cuţitul în masă.

Ieşirile de "Rambo" nu par să se potrivească însă cu planurile pe care le-a avut iniţial Marsha Smulivitz pentru el. Când era copil, Rahm Emanuel a studiat la o şcoală evreiască foarte conservatoare şi a făcut balet, încurajat de mamă, până în anii studenţiei.

×