Confruntari violente intre politie si manifestanti s-au soldat, in noaptea de marti spre miercuri, la Cairo, cu ranirea a peste 80 de persoane, intr-un climat de vii tensiuni si incertitudini politice, la patru luni de la indepartarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, relateaza AFP.
Violentele s-au petrecut in cursul noptii de marti spre miercuri in centrul capitalei egiptene Cairo, in special in Piata Tahrir, epicentrul protestelor antiregim de la inceputul acestui an.
Confruntari sporadice au continuat si miercuri dimineata, in special in apropierea Ministerului de Interne, aflat sub protectie politieneasca. Mici grupuri de manifestanti au continuat sa lanseze pietre in directia politiei, care riposta cu gaze lacrimogene. Violentele s-au soldat cu circa 70-80 de raniti, printre care numerosi politisti. Securitatea egipteana a evaluat la circa 4.000 numarul manifestantilor prezenti in zona in cursul noptii.
Acestea sunt cele mai grave confruntari care se petrec la Cairo de la plecarea de la putere la 11 februarie a lui Hosni Mubarak. Incidentele, potrivit martorilor oculari, au implicat forte ale politiei, manifestanti apropiati miscarilor care au contribuit la inlaturarea de la putere a lui Mubarak si sustinatori ai fostului presedinte al statului.
Armata, care conduce pentru moment tara, a dat publicitatii pe reteaua sociala Facebook un comunicat care denunta o tentativa de destabilizare a Egiptului. "Incidentele regretabile care s-au petrecut in Piata Tahrir de marti seara pana miercuri in zori nu au alt motiv decat incercarea de destabilizare a securitatii Egiptului', afirma Consiliul Suprem al Fortelor Armate (CSFA).
Aceste incidente intervin intr-un climat politic tensionat, marcat, saptamana trecuta, de o manifestatie violenta la Cairo a sustinatorilor lui Mubarak. Fostul sef de stat este spitalizat actualmente la Sharm-el-Sheikh, pe malul Marii Rosii, in asteptarea deschiderii procesului sau, prevazute pentru 3 august. Confruntarile s-au produs la cateva ore dupa anuntul privind dizolvarea, de catre justitie, a consiliilor municipale alese in timpul lui Mubarak si dominate masiv de sustinatorii fostului regim. Pe de alta parte, Armata este ea insasi criticata din ce in ce mai mult pentru maniera in care gestioneaza tranzitia. Multe voci s-au ridicat pentru a cere amanarea alegerilor legislative prevazute pentru luna septembrie, estimand ca i-ar putea vedea pe Fratii Musulmani castigand teren, in fata unor partide politice care nu sunt suficient pregatite. Dezbateri aprinse se poarta si pe marginea calendarului redactarii unei noi Constitutii si a locului pe care urmeaza sa-l ocupe religia in institutii.
Au fost lansate chemari la manifestatii de proportii la 8 iulie, pentru a se relansa idealurile democratice din perioada manifestatiilor anti-Mubarak.