x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Nu-i putem opri pe imigranţii români”, avertizează ministrul britanic al Imigraţiei

“Nu-i putem opri pe imigranţii români”, avertizează ministrul britanic al Imigraţiei

de Istvan Deak    |    21 Noi 2013   •   16:59
“Nu-i putem opri pe imigranţii români”, avertizează ministrul britanic al Imigraţiei
Sursa foto: The Daily Telegraph

Guvernul nu are nicio putere pentru a opri un nou val al imigraţiei din România şi Bulgaria, aşteptat să înceapă în ziua de Anul Nou, a avertizat miercuri seara ministrul britanic al Imigraţiei, Mark Harper.
Potrivit The Daily Telegraph, Mark Harper a declarat că până şi instanţele britanice ar respinge orice măsuri de extindere a restricţiilor care le-au fost impuse cetăţenilor din cele două ţări foste comuniste atunci când acestea au aderat la Uniunea Europeană în urmă cu şase ani.
Ministrul a susţinut, totuşi, că imigraţia din România şi Bulgaria va fi pe o scală cu mult mai mică decât cea din Polonia şi alte şapte ţări din Europa de Est atunci când acestea au aderat la UE în 2004.
Marea Britanie a impus "controale tranzitorii" în cazul românilor şi bulgarilor, ceea ce înseamnă că aceştia pot veni în Marea Britanie doar dacă au un loc de muncă, sunt liber-profesionişti sau se pot întreţine, scrie The Daily Telegraph.
Restricţiile nu se vor mai aplica de la 1 ianuarie, oferindu-le cetăţenilor din cele două ţări acces deplin, pentru prima dată, pe piaţa muncii din Marea Britanie, aminteşte The Daily Telegraph. Criticii se tem că schimbarea va atrage mai mulţi imigranţi în Marea Britanie, pentru a beneficia de ajutoarele sociale şi a folosi sistemul naţional de sănătate (NHS).
Parlamentarii conservatori fără funcţii în Guvern au declarat că doresc să modifice proiectul legii privind imigraţia, aflat în prezent în Parlament, pentru a extinde pentru încă cinci ani controalele în cazul nou-veniţilor. Însă acestea sunt limitate de tratatele semnate de ultimul Guvern, a spus Mark Harper.
Întrebat dacă prelungirea (restricţiilor) ar putea continua, ministrul a declarat că acest lucru "pur şi simplu nu este posibil din punct de vedere legal". "Tratatele de aderare ne dau posibilitatea să le extindem doar până la sfârşitul anului", a adăugat el.
"Nici măcar nu trebuie să mergem la instanţele europene. Instanţele noastre naţionale ar decide că nu este conform cu obligaţiile pe care le avem conform Tratatului", a subliniat ministrul, insistând însă că Marea Britanie nu se mai confruntă cu o repetare a nivelurilor anterioare de imigraţie din Europa de Est.


×
Subiecte în articol: imigranti romani Marea Britanie