Parlamentarul european olandez Bob van den Bos a acceptat sa vorbeasca, pentru cititorii "Jurnalului National", despre recenta criza in care a intrat Romania pe traseul aderarii la Uniunea Europeana si despre ce crede ca ar trebui sa faca Guvernul de la Bucuresti pentru ca Romania sa devina membru al UE in 2007, asa cum prevad scenariile optimiste.
- Jurnalul National:
Exista voci in Romania
care sustin ca tot scandalul
recent creat in
jurul eventualei suspendari a negocierilor
Romaniei cu Uniunea
Europeana n-a fost decat o "sperietoare" menita
sa determine Guvernul
sa grabeasca reformele.
Cum comentati astfel de afirmatii?
Bob van den Bos: Sunt incorecte. Ne gandeam serios sa suspendam negocierile. Unii membri ai Parlamentului sunt pentru, dar, dupa discutii, am decis sa nu propunem aceasta masura, ci sa trimitem un mesaj foarte clar Guvernului roman, in care sa spunem ca suntem dezamagiti de progresele facute pana acum si ca il incurajam sa accelereze reformele.
- Ati fost de acord cu
amendamentul care
propunea suspendarea
negocierilor?
Cred ca majoritatea membrilor Parlamentului n-ar fi fost de acord ca Romania sa primeasca un cartonas rosu, ci mai degraba un cartonasde un galben foarte inchis. Am fost de la inceput in favoarea acestui cartonas galben.
"Principala problema e coruptia"
Citește pe Antena3.roCum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024 - Care este cea mai
mare problema a Romaniei?
Principalul obstacol este coruptia. Din ce vedem noi, fenomenul este endemic in Romania, la toate nivelurile societatii, de la cel politic pana in strada. Nu am vazut nici un progres real in acest domeniu. A doua problema este sistemul juridic, care are nevoie de reforma, si nu am vazut aceasta reforma.
- De unde va parvin
informatiile despre Romania?
Din mai multe parti, organizatii pentru apararea drepturilor omului, surse personale, oameni care traiesc in Romania, unii chiar din clasa politica.
- Ati cunoscut pana
acum vreun membru al
Executivului de la Bucuresti?
Avem intalniri cu membrii misiunii Romaniei la UE, am fost si in Romania si am discutat cu mai multe autoritati, m-am intalnit cu partide politice... Unii m-au impresionat pozitiv, altii negativ, dar nu vreau sa dau nume. As putea, dar prefer sa nu o fac.
"Aveti nevoie de un guvern mai activ"
- Care este impresia
dumneavoastra despre
Romania?
Are un urias potential, un popor extraordinar, dar are nevoie de mai multa stabilitate politica si de un guvern mai activ. Sunt sigur ca va fi membru al UE, dar nu sunt sigur ca va reusi asta in 2007. Sigur, este bine venita, dar cred ca Guvernul trebuie sa se straduiasca mult mai mult. Inca este posibil, dar au aparut indoieli.
"Presedintia olandeza va va incuraja"
- Olanda urmeaza la
presedintia UE. Credeti ca Romania nu va
reusi sa incheie negocierile
in timpul mandatului
sau?
Presedintia olandeza va incuraja Guvernul sa se straduiasca mai mult decat pana acum. Va avea o atitudine constructiva, pozitiva. Dar va trebui sa vada rezultate concrete, asta conteaza cel mai mult acum.
- Cum vedeti prognoza
pentru Bulgaria?
E mult mai buna, in comparatie cu a Romaniei. Repet: trebuie sa faceti mai multe eforturi ca sa ajungeti din urma Bulgaria. Altfel, sunt sanse ca Bulgaria sa se alature UE in 2007, iar Romania nu. Vream sa evitam asta. Suntem in favoarea aderarii comune a celor doua tari.
- Daca nu va fi 2007,
cand?
E greu de spus. Va fi in momentul in care Romania va indeplini toate cerintele, mai ales cele referitoare la criteriul politic, va rezolva problema coruptiei, a justitiei, a libertatii presei si a adoptiilor. Imediat ce aceste probleme vor fi puse la punct, Romania poate deveni membru, indiferent daca asta se va intampla in 2004 sau in 2007.
CV
Bob van den Bos face parte
din aceeasi formatiune politica
din Parlamentul European
ca baroana Emma Nicholson
si este membru al
Comitetului pentru Afaceri
Externe, Drepturile Omului si
Politica si Securitate Comuna
din Parlament, comitet in
care baroana are functia de
vicepresedinte. In varsta de
57 de ani, Van den Bos este
specializat in relatii internationale
si detine mandatul de
parlamentar european din
1999, dupa ce a servit in
ambele Camere ale Parlamentului
national. In afara de
Comitetul pentru Afaceri
Externe, olandezul este implicat
si in cel pentru petitii si in
Comitetul pentru Dezvoltare
si Cooperare.
Olanda va prelua presedintia
prin rotatie a Uniunii Europene
in luna iunie, dupa ce actuala
detinatoare a mandatului,
Irlanda, isi va incheia misiunea
de sase luni.
( IRINA CRISTEA
)