Sustinerea fata de aderarea Romaniei la UE, in statele europene, se situeaza la nivelul de sub 50%, conform rezultatelor preliminare ale celui mai recent Eurobarometru, dat publicitatii ieri.
In favoarea aderarii Romaniei la structurile Uniunii Europene s-au pronuntat 45% dintre respondenti, in timp ce procentul oponentilor este de 41%, 13% dintre subiecti preferand sa nu raspunda la aceasta intrebare. Circa 43% dintre cetatenii celor 15 vechi state membre UE s-au pronuntat in favoarea aderarii Romaniei, in timp ce nivelul de sustinere in noile tari membre ale organizatiei a fost semnificativ mai mare, situandu-se la 58 %, potrivit Mediafax. NOUA EXTINDERE. Jumatate dintre cetatenii celor 25 de state membre UE sunt favorabili unei noi extinderi europene, in scadere cu 3% fata de precedentul sondaj, realizat in toamna anului 2004. Opozitia fata de continuarea extinderii in anii urmatori a ajuns la 38%, de la 35% anul trecut. RETICENTE.Austria, Franta, Luxemburg si Germania sunt tarile care sustin cel mai putin extinderea, numarul celor favorabili acestui proces fiind sub 35%. La nivel european, opiniile sunt destul de eterogene, arata autorii raportului, care subliniaza ca noile state membre UE sunt cele care sprijina cel mai ferm continuarea extinderii, diferentele fiind de pana la 27 de puncte procentuale.
Citește pe Antena3.ro
Astfel, Slovenia (79%), Polonia (76%) si Slovacia (73%) au o atitudine entuziasta fata de extindere, in timp ce in Germania, Luxemburg si Austria, majoritatea populatiei este mai degraba reticenta, chiar adversa procesului.
Opozitia fata de extindere a crescut in Franta cu sapte procente, in Luxemburg cu sase procente, dar in Austria tabara adversarilor procesului este in scadere cu patru puncte procentuale.Cetatenii europeni sunt mai critici fata de Uniunea Europeana, dar nu pun sub semnul intrebarii nici apartenenta lor la organizatie, nici constructia europeana in sine, potrivit rezultatelor Eurobarometrului. Pe de alta parte, ideea introducerii unei Constitutii a Uniunii, desi sprijinita de tot mai putine persoane, intruneste inca voturile majoritatii cetatenilor europeni (61%).
NOI, ENTUZIASTII
|
In schimb, in Romania si Bulgaria, sapte din zece subiecti sustin continuarea extinderii, iar in Croatia si Turcia, cotele celor care vor noi extinderi sunt similare, potrivit sondajului. In Romania, ancheta sociologica a fost efectuata de CSOP, pe un esantion reprezentativ de 1.004 persoane, in perioada 23 mai-3 iunie. Sondajul Eurobarometru Standard a fost realizat in perioada 9 mai-14 iunie 2005, in statele membre ale Uniunii Europene, cele doua tari in curs de aderare - Romania si Bulgaria - dar si in statele candidate, Croatia si Turcia sau in randul cetatenilor din Ciprul de Nord.
|