x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Numele domnitorului Șerban Cantacuzino apare scris pe încărcătorul armei unuia dintre atacatorii de la Christchurch

Numele domnitorului Șerban Cantacuzino apare scris pe încărcătorul armei unuia dintre atacatorii de la Christchurch

de Emil Neacşu    |    15 Mar 2019   •   09:29
Numele domnitorului Șerban Cantacuzino apare scris pe încărcătorul armei unuia dintre atacatorii de la Christchurch

Update - Pe una dintre armele folosite de atacatori este scris și numele domnitorului Ștefan cel Mare.

Presa a dat publicității mai multe fotografii ale armelor și muniției aflate în posesia atacatorilor de la Christchurch, Noua Zeelandă. Pe încărcătoarele armelor automate apar mai multe nume, printre care foarte clar cel al lui Șerban Cantacuzino. Acesta a fost domn al Țării Românești între 1678 și 1688 și a rămas în istorie pentru rolul său decisiv în asediul Vienei din 1683, dar și pentru că a adus porumbul în Țara Românească și a tipărit Biblia de la București.

Fiind vasal al sultanului Imperiului Otoman, Șerban Cantacuzino a fost obligat să participe la asediul Vienei din 1683 cu armata, împreună cu domnul Moldovei. Însă, fiind creștin, Șerban Cantacuzino a negociat pe ascuns cu Imperiul Habsburgic, care i-a promis titlul de protector al creștinătății în Balcani și tronul bizantin de la Constantinopole (Istanbulul de azi) în cazul în care turcii urmau să fie alungați din Europa. Șerban Cantacuzino a ridicat o cruce de lemn uriașă, de 5 metri înălțime în tabăra românească din afara zidurilor Vienei, inscripționată cu mesaje în latină. Turcilor le-a spus că această cruce marchează locul în care e tabăra românilor, însă de fapt crucea era un mesaj de încurajare pentru creștinii asediați din Viena. Șerban Cantacuzino și domnitorul moldovean Gheorghe Duca au făcut tot posibilul pentru a submina atacurile turcești asupra Vienei. Printre altele, când tunarii primeau ordin să bombardeze zidurile Vienei, românii foloseau paie în loc de ghiulele.

Rolul lui Șerban Cantacuzino la înfrângerea turcilor la Viena a fost recunoscută de istorici, iar pe locul unde era tabăra română, acum un cartier al Vienei, s-a ridicat o capelă creștină ortodoxă și a fost amplasat un bust al domnitorului român. 

De asemenea, alte nume scrise pe încărcătoarele atacatorilor de la Christchurc sunt cele ale cneazulul sârb Ștefan Lazăr, mort în bătălia de la Kosovopolie din 1389, al amiralului rus Dimitri Senyavin,comandantul Flotei Baltice în 1787-1792 când a obținut succese navale contra turcilor, al ofițerului venețian Marco Antonio Bragadin care a luptat cu turcii pentru apărarea Ciprului, al amiralului britanic Edward Condrington, cel care a învins flota turcă în Bătălia de la Navarino din 1827, al dogelui venețian Sebastiano Venier, celebru pentru că i-a învins pe turci în bătălia de la Lepanto, din 1571.

×