x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Numeroase obiecte ce i-au aparţinut lui Hitler şi altor lideri nazişti, cumpărate la licitaţie de un misterios argentinian

Numeroase obiecte ce i-au aparţinut lui Hitler şi altor lideri nazişti, cumpărate la licitaţie de un misterios argentinian

21 Iun 2016   •   17:23
Numeroase obiecte ce i-au aparţinut lui Hitler şi altor lideri nazişti, cumpărate la licitaţie de un misterios argentinian

Aproape întregul lot de lucruri personale care i-au aparţinut lui Adolf Hitler şi altor generali nazişti, scos la licitaţie la sfârşitul săptămânii trecute în Germania, a fost achiziţionat de un singur cumpărător pentru un total de 600.0000 de euro, relatează online ziarul spaniol ABC.

Cumpărătorul, sau cel puţin reprezentantul său, a fost un argentinian misterios care vorbea engleză cu accent şi care a licitat cu paleta purtând numărul "888", codul pe care neonaziştii îl foloseau pentru a cifra salutul "Heil Hitler" utilizând de trei ori locul pe care îl ocupă litera "H" în alfabet. Acelaşi cumpărător şi-a adjudecat întregul lot de lucruri personale care i-au aparţinut Führerului şi altor trei subalterni ai săi, într-o controversată licitaţie organizată la Munchen.

Casa de licitaţii Hermann Historica din Munchen a garantat deplin anonimatul cumpărătorilor şi a refuzat să publice catalogul care includea articole precum ciorapi, cravate, un veston militar purtat de Führer, o radiografie a craniului dictatorului nazist, articole de lenjerie, sau cutiuţa pentru acid cianhidric cu care Hermann Göring s-a sinucis cu puţin înainte de a fi executat la Nürenberg.

În pofida insistenţei presei, casa de licitaţii a refuzat să publice catalogul, dar un reporter al ziarului Bild a reuşit să se strecoare şi să treacă drept un cumpărător, descriind astfel licitaţia la care au asistat "mulţi vârstnici, sau tineri plini de tatuaje şi cu capetele rase". Cumpărătorul care a licitat cel mai constant a fost un bărbat îmbrăcat complet în negru cu cizme milităreşti în picioare şi caschetă, pe care moderatorul l-a numit în repetate rânduri, "cumpărătorul din rândul doi".

Pentru vestonul militar al lui Hitler el a plătit 275.000 de euro, pentru lenjeria de corp "parţial mucegăită" a lui Herman Göring 3.000 de euro, şi aproape 80.000 de euro pentru raportul investigaţiei realizate după tentativa de asasinat a lui Hitler din 20 iulie 1944, care a fost organizată de colonelul Claus von Stauffenberg.

Wolfgang Hermann, coproprietar al casei Hermann Historic, a confirmat că întreaga colecţie aparţinea fiicei medicului John K. Lattimer, un urolog american, care a participat la debarcarea din Normandia şi i-a tratat pe prizonierii germani în timpul proceselor de la Nüremberg. Probabil că în această perioadă şi-a completat colecţia care cuprindea armuri medievale, pistoale şi puşti din timpul Revoluţiei, picturi semnate de Hitler, gulerul însângerat al cămăşii lui Lincoln, sau fiola cu cianură care i-ar fi aparţinut lui Goering. Însă piesa vedetă pare să fie penisul amputat după moartea lui Napoleon Bonaparte.

Doar o parte din această colecţie a fost scoasă la licitaţie, iar gradul mare de confidenţialitate a împiedicat confirmarea ştiinţifică a autenticităţii obiectelor, deşi cumpărătorii nu par să fi avut vreo îndoială privind originea lor. În timpul licitaţiei, misteriosul cumpărător din rândul doi a comentat că obiectele vor ajunge la un muzeu, fără să dea detalii. Este însă posibil ca preţioasele relicve să-şi piardă urma, cel puţin pentru un timp, notează ABC. AGERPRES

×