Cu o saptamana inainte de turul al doilea al prezidentialelor franceze, actualul sef al statului, candidat pentru un al doilea mandat, Nicolas Sarkozy are dificultati in a-i atrage de partea sa pe cei care in turul intai au votat cu ceilalti candidati de dreapta, centru sau extrema-dreapta, tonul campaniei devenind unul foarte dur. Intre timp, stanga, careia i se alatura ecologistii, face front comun si isi declara deschis sustinerea fata de socialistul Francois Hollande.
Numai ca, surpriza extrem de neplacuta, Nicolas Sarkozy este confruntat cu niste acuzatii care risca sa-i explodeze in fata, compromitandu-i campania electorala pe ultima suta de metri. Site-ul de stiri Mediapart sustine ca detine dovada ca in 2007 campania electorala a lui Sarkozy ar fi beneficiat de 50 de milioane de euro din partea regimului politic de la Tripoli, al fostului dictator libian, Muammar Gaddafi.
Sarkozy a ripostat duminica fata de aceste acuzatii privind presupusul acord cu Libia privind finantarea campaniei sale din 2007, declarand ca este vorba despre o infamie. "Cand ma gandesc ca exista jurnalisti care indraznesc sa le dea crezare fiilor lui Gaddafi si serviciilor secrete ale lui Gaddafi', a reactionat presedintele la postul de televiziune Canal+. "Este o rusine ca sunt intrebat despre asa ceva', a adaugat Sarkozy, care a calificat drept "grotesca' informatia. Anterior, intr-o declaratie pentru cotidianul Le Parisien, el a vorbit despre "o tentativa de diversiune dupa revenirea pe scena politicii a fostului sef al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, care poate fi orice, numai in avantajul socialistilor nu'.
Anterior, tabara socialista i-a cerut lui Sarkozy sa ofere explicatii si a cerut inceperea unei anchete, precum si numirea unui judecator independent.
Premierul Francois Fillon si-a exprimat indoiala in legatura cu autenticitatea notei citate de Mediapart ca sursa a informatiei, nota atribuita lui Moussa Koussa, fostul sef al serviciilor de informatii externe ale Libiei, aflat astazi in exil, si care vorbeste despre "un acord de principiu' din partea Libiei pentru a finanta cu 50 de milioane de euro campania lui Sarkozy din 2007. Acest document nu precizeaza daca finantarea propriu-zisa a avut loc.
In martie 2011, fiul lui Muammar Gaddafi, Saif al Islam, a afirmat pentru postul de televiziune Euronews ca Libia i-a finantat campania lui Sarkozy pentru prezidentialele din 2007.
Vorbind despre "un document fals, in orice caz, imposibil de autentificat', Fillon a denuntat "bombele imputite' lansate pe ultima suta de metri a campaniei electorale actuale, atacand Mediapart, apreciind site-ul ca fiind o oficina finantata de prietenii bogati ai lui Francois Hollande, contracandidatul socialist al lui Sarkozy la turul doi al prezidentialelor franceze din 6 mai.
Fondatorul Mediapart, Edwy Plenel, a raspuns, in replica, afirmand ca site-ul de informatii "nu este o oficina, ci un jurnal animat de jurnalisti profesionisti, ai carui actionari majoritari sunt jurnalisti-fondatori'.
Site-ul afirma ca nota i-a fost adresata la 10 decembrie 2006 lui Bashir Saleh, fostul presedinte al Fondurilor libiene de investitii africane si fostului director de cabinet al lui Gaddafi, care se afla in prezent in Franta, potrivit avocatului sau, Pierre Haik.
Publicatia Le Canard Enchaine a afirmat la inceputul lunii aprilie ca Bashir Saleh, dat in urmarire de Interpol, a obtinut un drept de sejur in Franta, "in numele reintregirii familiei'. Saleh a emis "rezerve serioase privind autenticitatea' acestei note, negand ca ar fi fost vreodata destinatarul ei. El a dezmintit si ca ar fi participat la reuniunea evocata in nota, in cursul careia ar fi fost incheiat acordul.
Pe de alta parte, fostul director general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, acuza anturajul actualului presedinte in exercitiu ca nu ar fi strain de afacerea in care a fost implicat anul trecut la New York, cand a fost acuzat de violarea unei cameriste, in conditiile in care Strauss-Kahn ar fi urmat sa devina candidatul socialistilor la prezidentiale.
Sarkozy i-a cerut sambata lui DSK sa se justifice in fata justitiei si sa taca, dupa ce acesta a relansat ipoteza complotului politic.
"Respect profund prezumtia de nevinovatie, dar cand esti acuzat de ceea ce este acuzat el si cand ai un minim de demnitate, ai decenta sa taci si sa nu mai amplifici rusinea", a declarat el in fata catorva mii de sustinatori. "Cand ma gandesc ca in toate episoadele scandaloase, rusinoase, de la New York, Lille, Carlton, Pas-de-Calais, dreapta republicana si centrul au avut demnitatea de a nu se amesteca, de a nu le folosi, de a se abtine, de a nu comenta, deoarece comentand aceste infamii inseamna a le accepta putin", a adaugat candidatul UMP. "Dar in plina campanie electorala domnul Strauss-Kahn incepe sa dea lectii de morala si sa afirme ca eu sunt responsabil de tot ce i s-a intamplat lui, este prea mult!", a declarat Nicolas Sarkozy. "Francois Hollande a chemat in ajutor o garantie morala cu greutate, Dominique Strauss Kahn", a ironizat el.
Intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, DSK isi acuza adversarii ca i-au impiedicat candidatura la alegerile prezidentiale exploatand cazul Sofitel din New York. "Nu am crezut pur si simplu ca vor merge atat de departe, nu am crezut ca ar putea gasi ceva pentru a ma aresta", a declarat DSK, facand aluzie la oamenii presedintelui Nicolas Sarkozy.
Jurnalistul american Edward Jay Epstein, care l-a intervievat pe DSK pentru The Guardian, afirma ca acesta a "devenit principala tinta a serviciilor franceze in februarie sau martie 2011". "Ii supravegheau faptele si gesturile", sustine jurnalistul american.
La 62 de ani, DSK era pe cale sa devina principalul rival de stanga al lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale, cand acuzatiile de viol aduse de Nafissatou Diallo, o camerista dintr-un hotel din Manhattan, i-au bulversat viata si au condus la arestarea sa la New York la 14 mai 2011.
DSK a beneficiat de neurmarire penala in august 2011 la New York dar cazul, care continua in civil, a adus la lumina o fata obscura a personalitatii sale: raportul sau cu femeile, la limita "hartuirii", potrivit martorilor.
Duminica, in interviul pentru cotidianul Le Parisien, Nicolas Sarkozy, care crede in victorie, a afirmat ca prevede pentru turul al doilea de duminica viitoare o participare masiva la urne. Pentru moment, sondajele il dau perdant, cu o diferenta de circa 10%, in fata socialistului Francois Hollande.