x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O comisie a ONU spune că Julian Assange a fost "reţinut în mod arbitrar", potrivit BBC

O comisie a ONU spune că Julian Assange a fost "reţinut în mod arbitrar", potrivit BBC

04 Feb 2016   •   17:08
O comisie a ONU spune că Julian Assange a fost "reţinut în mod arbitrar", potrivit BBC

O comisie a ONU a hotărât că fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost 'reţinut în mod arbitrar', potrivit unor informaţii obţinute joi de BBC.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012 pentru a evita extrădarea sa în Suedia cu privire la acuzaţiile de abuzuri sexuale pe care el le neagă. Mai devreme, el a scris pe Twitter că va accepta să fie arestat în cazul în care comisia ONU se va pronunţa împotriva lui, însă a cerut ca mandatul de arestare să fie invalidat dacă decizia va fi în favoarea sa.

Poliţia din Londra a afirmat că Assange va fi oricum arestat dacă va părăsi ambasada şi că mandatul de arestare pe numele său rămâne valabil.

În 2014, Assange s-a plâns la ONU că a fost 'reţinut în mod arbitrar' pentru că nu poate părăsi ambasada fără să fie arestat.

Grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară urmează să anunţe vineri rezultatele investigaţiei sale în acest caz. Comisia sa de experţi în domeniul juridic a strâns dovezi din Marea Britanie şi Suedia.

Deşi BBC susţine că această comisie ONU s-a pronunţat în favoarea lui Assange, Wikileaks a afirmat că aşteaptă confirmarea oficială. Decizia comisiei ONU nu va avea nicio influenţă asupra acţiunilor autorităţilor britanice şi suedeze, iar Ministerul de Externe din Marea Britanie a afirmat că are încă obligaţia de a-l extrăda pe Assange. AGERPRES

×
Subiecte în articol: julian assange rezolutie onu