x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O groapă comună cu musulmani şi croaţi a fost descoperită la Stijene

O groapă comună cu musulmani şi croaţi a fost descoperită la Stijene

23 Iul 2009   •   00:00

Circa 200 de cadavre ale unor musulmani şi croaţi executaţi de forţele sârbe în cursul războiului intercomunitar din Bosnia-Herzegovina /1992-1995/ au fost descoperite în apropierea localităţii bosniace Koricanske Stijene, într-o prăpastie de pe muntele Vlasic, a declarat un responsabil al Comisiei pentru persoane dispărute, Amor Masovic, citat de AFP.



Prăpastia nu este accesibilă cu piciorul, iar experţii au coborât pe fundul ei cu ajutorul corzilor şi al altor echipamente de alpinism, urmând să escaladeze din nou peretele abrupt cu osemintele în rucsacuri, a indicat Masovic. Victimele făceau parte dintr-un grup de 1.200 de persoane evacuate în 21 august 1992 dintr-un lagăr din Prijedor, oficial pentru un schimb de prizonieri. 200 dintre deţinuţi au fost separaţi de grup şi transportaţi pe înălţimile de la Koricanske Stijene unde au fost executaţi şi aruncaţi în prăpastie. Totuşi, 12 dintre ei au supravieţuit.

În 2004, Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru ex-Iugoslavia a condamnat un fost poliţist sârb bosniac, Darko Mrdja, la 17 ani închisoare pentru rolul său în acest masacru. Primarul oraşului Prijedor, Milomir Stakic, a fost condamnat de TPI la 40 ani închisoare pentru mai multe capete de acuzare, printre care se află şi masacrul de la Koricanske Stijene. Războiul din Bosnia-Herzegovina s-a soldat cu circa 100.000 de morţi şi circa două milioane de refugiaţi într-o ţară care are în prezent o populaţie de 3,8 milioane de locuitori.

×
Subiecte în articol: externe