x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă dependență determină izolarea tinerilor britanici

O nouă dependență determină izolarea tinerilor britanici

27 Feb 2016   •   17:53
O nouă dependență determină izolarea tinerilor britanici

Tinerii britanici nu mai pot fi văzuţi în număr atât de mare ca înainte în spaţii publice şi îndeosebi pe străzi. Oameni de ştiinţă dau o explicaţie acestui fenomen de societate, scrie 20minutes.ch.

Grupurile punk sau skinheads care caracterizau Londra altădată aproape că au dispărut, internetul şi reţelele de socializare schimbând datele problemei. Genul punk a luat naştere la magazinul "Sex" al lui Vivienne Westwood din Londra. "Poliţia obişnuia să aştepte tinerii punk la ieşirea din staţia de metrou Sloane Square. Când grupul creştea la 200 de persoane, îl escorta până la butic", îşi aminteşte stilista în memoriile sale. Era în 1976, iar în Marea Britanie existau doar trei posturi de televiziune - fără telecomandă -, familiile erau numeroase şi tinerii, încurajaţi de părinţi, doreau un singur lucru: să iasă în oraş.

În prezent nu se mai văd grupuri atât de mari care să se adune spontan în capitala britanică. "Mai există încă tineri pe străzi şi în spaţiile publice exterioare, dar în general prezenţa lor este mai scăzută", afirmă Paul Hodkinson, profesor de sociologie la Universitatea Surrey. "Societatea şi autorităţile sunt tot mai reticente în a-i vedea pe tineri în spaţiile publice", în timp ce părinţii sunt mai îngrijoraţi de siguranţa copiilor lor, adaugă expertul.

"Oamenii continuă să vrea să iasă şi să fie văzuţi. Singura diferenţă este că acum au acces la mult mai multe media", aprecia recent în cotidianul The Teelgraph fotograful Derek Ridgers, autor al lucrării "78-87: Tineretul londonez".

Potrivit unei anchete realizate de institutul Ipsos Mori şi publicate în luna decembrie, 68% din tinerii britanici de 15 ani dedică în medie 10 ore pe zi în weekend unor activităţi sedentare: televizor, jocuri video, calculator, navigare pe telefonul mobil, citit, etc.

"Este mai uşor: nu trebuie să mă mişc şi pot rămâne acasă. Este mai amuzant să îmi petrec tipul cu jocuri video, poţi vorbi şi bea o cafea în acelaşi timp", spune Nathan, 15 ani.

Pe măsură ce tinerii intră mai profund în universul reţelelor de socializare - fără însă ca nimeni să fi stabilit o legătură de la cauză la efect -, delincvenţa şi consumul de alcool scad semnificativ. În 2013-2014, aproape 22.400 de tineri britanici au fost condamnaţi sau sancţionaţi prima oară, cu 75% mai puţin decât în 2003-2004.

Potrivit profesorului Paul Hodkinson, popularitatea reţelelor de socializare este mai degrabă "un simptom al lipsei posibilităţilor de întâlnire în spaţii publice decât o cauză" a sedentarismului tinerilor de astăzi.

Dacă internetul ar dispărea de pe o zi pe alta, o adolescentă de 15 ani, Ivy, spune că ar avea un atac. Mama ei se plânge că fata este în permanenţă în contact virtual cu prietenii. Ivy spune totuşi că ar prefera să fie cu prietenele afară în loc să se întâlnească cu ele pe reţelele de socializare.

Unii tineri care au probleme în a avea contacte reale regretă perioada când lumea era mai puţin conectată: "Dacă internetul ar dispărea, m-aş vedea mai des cu prietenii. Uneori mi-ar plăcea să se întâmple aşa, atunci când nu vor să iasă", spune şi Spencer, 16 ani, citat de 20minutes.ch.AGERPRES

×