x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă specie de şoareci descoperită în Insulele Solomon. Au o lungime de 45 cm şi cântăresc jumătate de kilogram

O nouă specie de şoareci descoperită în Insulele Solomon. Au o lungime de 45 cm şi cântăresc jumătate de kilogram

27 Sep 2017   •   15:18
O nouă specie de şoareci descoperită în Insulele Solomon. Au o lungime de 45 cm şi cântăresc jumătate de kilogram

O specie misterioasă de şoareci, care trăiesc în pădurile dese din Insulele Solomon, şi despre care se crede că deschid nuci de cocos folosindu-şi dinţii, a fost descoperită de cercetători şi ar putea fi listată rapid ca fiind pe cale de dispariţie, scrie The Guardian.

Pentru decenii, existenţa acestui tip de şoareci a fost suspectată. De exemplu, în 1995, cineva scria de existenţa unui “şoarece foarte mare care mănâncă nuci de cocos” şi care trăieşte în copaci.

Tyrone Lavery, un cercetător de la Field Museum din Chicago, a auzit zvonuri despre un şoarece foarte mare aflat pe insula Vagunu, în prima sa călătorie în Insulele Solomon, în 2010. Localnicii numesc şoarecele “vika”.

“Am început să mă întreb dacă este o specie separată sau dacă oamenii numesc şoarecii obişnuiţi ‘vika’ “, a spus Lavery. Însă, în 2016, în momentul în care un copac a fost tăiat de comercianţi, oamenii care lucrau cu Lavery au văzut un şoarece care a căzut, suferind răni serioase. Şoarecele a murit la scurt timp.

În schimb, Lavery a analizat craniul şi a luat probe de ADN, fapt care a confirmat că este vorba despre o specie nou de şoarece, “cu coada în mozaic”.

Exemplarul pe care Lavery l-a găsit, deşi îi lipsea o parte din coadă, a fost estimat la lungimea de 45 de cm şi cântărea mai mult de jumătate de kilogram.

“Este o descoperire remarcabilă a unui şoarece cu coada mozaic care a venit ori din Australia ori din Noua Guinee acum milioane de ani”, a spus un alt cercetător, Tim Flannery. “Este una dintre cele mai incredibile descoperiri. Este pe cale de dispariţie şi este cerută acţiune imediată pentru a preveni extincţia acesteia”.

×