x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O piaţă din Moscova a primit numele celebrului agent dublu britanic Kim Philby

O piaţă din Moscova a primit numele celebrului agent dublu britanic Kim Philby

08 Noi 2018   •   18:00
O piaţă din Moscova a primit numele celebrului agent dublu britanic Kim Philby

Numele celebrului agent dublu britanic Kim Philby a fost dat unei pieţe din Moscova, ca un omagiu adus de autorităţile moscovite spionului care a trădat în 1963 Marea Britanie pentru URSS, relatează joi AFP. 

Primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, a ordonat într-un decret semnat marţi crearea pieţei Kim-Philby în cartierul Iasenovo, care adăposteşte sediul Serviciului rus de informaţii externe SVR. 

Piaţa "Kim-Philby", de fapt mai curând o intersecţie a mai multor artere importante ale cartierului, nu avea până acum niciun nume, notează AFP. 

Crearea ei survine într-un moment de puternice tensiuni între Rusia şi Marea Britanie generate de cazul Skripal, fost spion rus otrăvit în martie în sud-estul Angliei. Londra a acuzat doi agenţi ai serviciului rus de informaţii militare GRU de comiterea acelei tentative de asasinat. 

Kim Philby a fost cel mai eficient dintre membrii grupului denumit de istorici cei "Cinci de la Cambridge", cinci foşti studenţi ai prestigioasei universităţi britanice recrutaţi de URSS în anii 30 şi care au lucrat pentru serviciile secrete ruse timp de câteva decenii. Pe punctul de a fi deconspirat, Philby a "defectat" în ianuarie 1963, alegând URSS. A murit în 1988 la Moscova, dar departe de ansamblurile rezidenţiale din Iasenovo. 

În Rusia, dar mai ales în rândul serviciilor secrete, Kim Philby este considerat în continuare un erou, iar anul trecut directorul SVR Serghei Narâşkin a inaugurat o expoziţie dedicată agentului dublu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Moscova agent dublu britanic kim philby