x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O primă întrevedere între miniştri israelieni şi palestinieni după decizia lui Trump privind Ierusalimul

O primă întrevedere între miniştri israelieni şi palestinieni după decizia lui Trump privind Ierusalimul

30 Ian 2018   •   18:27
O primă întrevedere între miniştri israelieni şi palestinieni după decizia lui Trump privind Ierusalimul

Miniştri israelieni şi palestinieni au avut marţi o întrevedere, prima după recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului, decizie care a suscitat furia palestinienilor, informează AFP. 

Ministrul palestinian al economiei Abir Odeh şi ministrul israelian al finanţelor Moshe Kahlon au asistat la inaugurarea unui nou scaner de mărfuri la punctul de trecere a frontierei de pe podul Allenby, aflat sub controlul Israelului, între Iordania şi Cisiordania ocupată. 

Aceasta este prima întrevedere la acest nivel între israelieni şi palestinieni după 6 decembrie, data la care Trump a făcut declaraţia sa asupra Ierusalimului. 

În opinia conducerii palestiniene, decizia americană a avut drept consecinţă decredibilizarea SUA ca mediator în eforturile de pace. 

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a îngheţat contactele cu oficialii americani, căutând în altă parte susţinători pentru un stat palestinian independent. 

Noul dispozitiv inaugurat va permite unui număr de 200 de containere să traverseze în fiecare zi frontiera între Iordania şi teritoriul palestinian în locul celor 100 câte trec astăzi, a precizat administraţia fiscală israeliană într-un comunicat. 

Alţi înalţi oficiali israelieni şi palestinieni erau prezenţi la festivitate, precum şi un reprezentant iordanian şi diplomaţi olandezi, a căror ţară a donat acest echipament. 

Ca urmare a tensiunilor americano-palestiniene, Administraţia Trump a anunţat în ianuarie că suspendă vărsarea a 65 de milioane de dolari (52 de milioane de euro) către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) şi, precum şi a încă 45 de milioane de dolari (36 de milioane de euro) pentru ajutoare alimentare destinate palestinienilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ierusalim Israel palestina donald trump