x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "O zi de emoţii şi reculegere"

"O zi de emoţii şi reculegere"

de Sorin Anghel    |    20 Apr 2010   •   00:00
"O zi de emoţii şi reculegere"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Stanislav Cucharec este singurul preot român care a luat parte la slujba oficiată duminică la Biserica "Sf. Maria" din Cracovia pentru fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria. El ne-a descris momentul ca fiind unul pe care polonezii l-au trăit cu uriaşe emoţii.



Zilele de doliu naţional din Polonia au trecut. Piaţa centrală din Cracovia a redevenit ceea ce este. Un loc în care se amestecă turişti relaxaţi şi localnici grăbiţi. Cea mai impozantă clădire din zonă este Biserica Mariacky (Sf. Maria), unde duminică s-a ţinut slujba de înmormântare a preşedintelui Lech Kaczynski. Aici slujesc 14 preoţi. Printre ei, şi un român plecat de la Poiana Micului, un sat mic din Bucovina.

De doi ani locuieşte la Cracovia, unde studiază pentru doctorat la Universitatea Ioan Paul al II-lea. "Mă interesează doctrina socială a bisericii, iar ceea ce s-a întâmplat zilele aceastea în Polonia este în strânsă legătură cu tema doctoratului meu", spune preotul Stanislav Cucharec.

DOAR TREI NOROCOŞI
Liturghia susţinută de arhiepiscopul Cracoviei, Stanislaw Dziwisz, a fost una obişnuită. În interiorul bisericii s-au simţit emoţii, la fel şi în piaţă. Doar trei români au avut ocazia să fie în Mariacky duminică după-amiază. Preşedintele Traian Băsescu, deputatul Ghervazen Longher şi preotul Stanislav Cucharec. "În noaptea de dinaintea slujbei am dormit numai două ore, deoarece am făcut parte din echipa care s-a ocupat de organizare. Dar nu-mi pare rău deloc.

Misiunea mea s-a încheiat în momentul în care a început slujba. Liturghia a reprezentat un moment emoţionant, deoarece era vorba despre înmormântarea preşedintelui. În plus, în biserică erau foarte multe personalităţi. A fost o zi plină de emoţii şi reculegere. Slujba mi-a plăcut foarte mult, a avut o profunzime mare, aşa cum merită orice şef de stat", este de părere preotul Cucharec. Celor din piaţă le-a plăcut foarte mult muzica orchestrei şi a corului. "Au fost aduşi din altă parte", precizează românul.

FERICIŢI FĂRĂ AMERICANI
Absenţa lui Barack Obama de la funeraliile lui Lech Kaczynski nu i-a supărat pe polonezii de rând. Unii dintre ei au venit şi ieri la Biserica Mariacky pentru a aprinde o lumânare în memoria preşedintelui. Jacek Morawiecki a fost duminică în Rynek Glowny, piaţa centrală din Cracovia, dar a considerat că ar fi bine ca în drum spre serviciu să spună şi o rugăciune pentru cei care au murit la Smolensk.

"Mi-a plăcut foarte mult ceea ce s-a petrecut aici. Eu cred că prezenţa lui Obama la înmormântare ar fi stricat totul, deoarece măsurile de securitate ar fi fost mult mai drastice, iar noi n-am fi putut să ne mai bucurăm cu atâta emoţie de slujba de la Biserica Mariacky", este de părere polonezul. E fericit, pentru că oraşul în care locuieşte a demonstrat lumii întregi că ar merita să fie capitala Poloniei.

×
Subiecte în articol: observator