x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O zi fără imigranţi în Italia

O zi fără imigranţi în Italia

de Sînziana Stancu    |    01 Mar 2010   •   00:00

După modelul francezilor, şi italienii au manifstat luni după-amiază în mai multe oraşe din ţară, în cadrul "Zilei fără imigranţi", pentru a atrage atenţia asupra contribuţiei imigraţiei în viaţa economică.



Aproximativ 1.000 de persoane au manifestat luni la Roma, în cadrul "Zilei fără imigranţi", relatează AFP. Cortegiul a defilat în cartierul Esquilin, în apropiere de Gara Centrală Termini, dominat de banderole pe care se putea citi "Nu intoleranţei" sau "Suntem toţi negri". În Piaţa Victor-Emmanuel, unde era organizat un miniconcert, manifestanţii au lansat baloane de culoarea galbenă, culoarea simbol a "Zilei fără imigranţi".

La Napoli, 2.000 de persoane, majoritatea originare din Burkina Faso, Ghana, Nigeria, Maroc, Bangladesh şi Senegal, au defilat paşnic, pe un fond muzical, iar la Milano, în cursul dimineţii, o manifestaţie asemănătoare a perturbat traficul tramvaielor. În Bologna s-a organizat o expoziţie de fotografi cu chipuri ale "noilor italieni", iar la Trieste, mai multe grupuri de manifestanţi au şters mesajele grafitti cu temă rasistă.

Această zi a avut susţinerea partidelor de opoziţie de stânga (Partidul Democrat, Verzii, Refondarea comunistă), a sindicatelor şi mai multor ONG-uri (Amnesty, Emergency).

PRO ŞI CONTRA
Organizaţia agricolă Coldiretti a subliniat contribuţia "hotărâtoare" a muncitorilor imigranţi, fără de care "producţia de numeroase specialităţi alimentare italiene, ca vinul, parmezanul sau pecorino (brânză din lapte de oaie) nu ar fi posibile". Împotriva imigranţilor sunt membrii Ligii Nordului, partid aliat cu Silvio Berlusconi, care generează frecvent polemică. La 1 ianuarie, 3,89 de milioane de străini aveau reşedinţa în Italia, reprezentând 6,5% din populaţie, cu 13,4 puncte procentuale mai mult în raport cu 2008.

×
Subiecte în articol: externe