x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oamenii de afaceri moldoveni fug în România

Oamenii de afaceri moldoveni fug în România

de Vitalie Calugareanu    |    15 Mai 2009   •   00:00

În campania electorală, Guvernul comunist de la Chişinău le-a cerut agenţilor economici să vireze în avans plăţi la buget, pentru a putea afirma că "Moldova nu este afectată de criza mondială".

După alegeri însă autorităţile le-au trimis controale peste controale, ca să-i ruineze definitiv. Speriaţi şi revoltaţi, oamenii de afaceri din Republica Moldova îşi transferă afacerile în România.

Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, a recunoscut că Moldova a fost lovită de criza mondială, dar a menţionat că Guvernul dispune de un program anticriză. El a subliniat că "o sarcină primordială a Guvernului este achitarea la timp a salariilor şi neadmiterea disponibilizărilor în masă".

În realitate, se întâmplă însă exact invers: Guvernul a cerut autorităţilor locale să reducă cheltuielile cu 20%, iar întreprinderile industriale se închid una câte una, trimiţând oamenii în şomaj. Mai mulţi primari şi preşedinţi de raioane au declarat că vor fi nevoiţi să închidă grădiniţele, iar elevii nu vor fi hrăniţi la şcoală.

Fostul ministru moldovean al Finanţelor, Mihai Manole, ne-a comunicat că există bănci moldoveneşti în prag de faliment: "Într-adevăr, sunt situaţii, sunt şi bănci concrete, bănci problematice. În condiţiile noastre, eu cred că oficialităţile nu trebuie să nege. Nu trebuie să iasă în fiecare zi ca să recunoască, dar e nevoie de un plan concret pentru depăşirea situaţiei", a spus Manole.

SANCŢIUNI
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat, a acuzat guvernarea comunistă că a ruinat pe termen lung economia şi a alungat agenţii economici din ţară: "După alegeri a început un adevărat război împotriva celor care activează în sectorul real al economiei. Sancţiuni peste sancţiuni, controale pe care nici nu ni le putem imagina... Să stoarcă cât mai mulţi bani din agenţii economici.

Pentru că înaintea campaniei electorale şi în timpul acesteia foarte mulţi agenţi economici au fost impuşi să vireze în Bugetul de Stat, în avans, diferite sume, ca (Guvernul - n.n.) să aibă bani să arate că totul e bine în această ţară", a spus Filat.

TRANSFERURI
Conform datelor oficiale, numai în ultimele 9 zile, în urma controalelor operative efectuate la 156 de depozite angro şi centre comerciale din Republica Moldova au fost împărţite amenzi şi sechestrate bunuri în valoare totală de aproape 600.000 de euro. Potrivit lui Vladimir Filat, businessmanii nedreptăţiţi de regimul de la Chişinău îşi transferă afacerile în România: "După cum cunoaşteţi, anul trecut România a fost principalul partener al Republicii Moldova la capitolul export.

Tendinţa este foarte negativă. Exporturile către România scad... Mai mult, se atestă o tendinţă - cei care produceau în Republica Moldova şi exportau în România încep să-şi transfere afacerile productive în România".

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din România, moldovenii au investit, în primul trimestru al anului curent, în capitalul social al firmelor înregistrate în România 11,4 milioane de euro, cu peste 50% mai mult faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2008.

Fostul şef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Luis O'Neill, scrie, într-un articol publicat pe site-ul Fundaţiei Moldova, că "criza economică va lovi din plin Moldova şi pentru că a fost neglijată în mod deliberat de un partid comunist care dorea să rămână cu orice preţ la putere". El susţine însă că recesiunea ar putea fi o şansă de soluţionare a diferendului transnistrean.

"Robinetul ajutoarelor ruseşti pentru Transnistria s-ar putea închide, iar moldovenii şi transnistrenii s-ar putea să înţeleagă că împreună ar duce-o mai bine din punct de vedere economic, graţie proiectelor de infrastructură şi dezvoltare finanţate de donatori", conchide Luis O'Neill.

×
Subiecte în articol: externe romania moldova